Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 7 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je trots mag zijn op jezelf en je dit ook mag laten zien

Veel mensen beschouwen trots zijn op zichzelf als iets egoïstisch. Dit is natuurlijk alles behalve waar, want trots zijn op jezelf is juist iets heel moois. Als je het ons vraagt is niets mooier dan uitstralen dat je van jezelf houdt. Kortom: ga ervoor.

Maar hoe word je dan trots op jezelf? Geen paniek, dat leggen we je uit.

Trots zijn

Proud to be proud. Het kan voor veel mensen een grote stap zijn om te zeggen dat ze trots zijn. Of je nou trots bent op hoe je eruit ziet, op het werk dat je hebt verricht of gewoon op alles is je leven: het mag en het mag zeker gezien worden.

Zoeken naar verbetering

Op je werk of school doe je het goed, je gaat lekker in de sportschool en je shopt duurzaam. Dit zijn allemaal goede dingen, maar waarom zijn we dan vaak toch niet trots op onszelf? Dit komt omdat we altijd op zoek zijn naar verbetering. Dit is niet per definitie slecht, maar wees ook trots op wat je al wél heb bereikt. Zo ligt de drempel om trots te zijn op jezelf lager voor je volgende prestatie.

Focus op positieve dingen

Het is makkelijk om tegen jezelf (of anderen) te zeggen dat je niet trots kunt zijn, omdat je iets nog niet bereikt hebt. Dit is gedrag waar veel mensen in vervallen, maar je kan het gemakkelijk omdraaien. In plaats van dat je tegen jezelf zegt: “Ik ben niet trots op mezelf, want ik heb deze week niet hard gewerkt”, zeg je: “Ik heb deze week deze punten bereikt en volgende week ga ik andere zaken.” Wees dus trots op wat je wél hebt bereik in plaats van wat je niet hebt bereikt.

Jezelf vergelijken = big no go

Misschien wel de belangrijkste tip: stop.met.jezelf.vergelijken. Zo kan je je namelijk niet focussen op wat jij allemaal doet in je leven en kijk je alleen naar wat anderen doen. Not okay. In jouw ogen is er wellicht altijd iemand die het beter voor elkaar heeft dan jij. Wees pront en fier op wat jij hebt, doet of bent.

Vraag om feedback

Als je trots wil zijn op jezelf, is het ook belangrijk om af en toe feedback te vragen van anderen. Het maakt niet uit of het gaat om feedback over je outfit of feedback op je werk. Je zult merken dat wanneer je feedback vraagt, dit vaak positief is. Er zullen vast verbeterpunten zijn, maar als je die goed opneemt, zul je alleen maar trotser zijn op jezelf.

Heb geduld en geef toe

Het is belangrijk om te weten dat trots zijn op jezelf makkelijk is als je er eenmaal bent. Het gebeurt vaak niet van de ene op de andere dag dat je jouw hoogmoed van de daken schreeuwt. Heb daarom geduld en durf ook toe te geven dat je trots bent. Zo verloopt het proces veel makkelijker dan wanneer je tegenstribbelt en te kritisch blijft op jezelf.

Trots zijn op jezelf is dus alles behalve egoïstisch en juist iets super moois waarmee je anderen ook kan inspireren.

Lees ook: Hoe serieus zijn de gevolgen van stress? 10 redenen waarom je stress wilt vermijden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je trots mag zijn op jezelf en je dit ook mag laten zien
Sluiten