Alex Ebbers
Alex Ebbers Fashion 1 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit mentale trucje zorgt ervoor dat duurzaam shoppen makkelijker wordt

De laatste tijd zijn steeds meer mensen bezig met het duurzamer indelen van hun garderobe. High street winkels worden overgeslagen en we kiezen vaker voor kwalitatief hoogwaardigere items, of brengen een bezoekje aan een tweedehandswinkel. Dat is niet alleen fijn voor de planeet, maar vaak ook voor je portemonnee.

Fast fashion versus slow fashion

Slow fashion is een ding. We zijn ons steeds bewuster van het kwaad dat we de planeet en andere mensen aandoen met onze constante drang naar de laatste mode. Fijn, want meer aandacht besteden aan je shoppatroon is niet alleen beter voor anderen, maar ook voor je eigen garderobe. Maar, we kunnen ons ook voorstellen dat je niet helemaal weet waar je moet beginnen.

Dit vind je ook interessant:

Eindelijk – Indiase tienermeisjes in kledingfabrieken krijgen betere werkomstandigheden

Als je gewend bent een eurootje of twintig voor een shirt te betalen, is het drie, vier of vijfvoudige daarvan ineens een enorme stap. Dat is logisch. Het is inderdaad zo dat veel duurzaam-geproduceerde kleding een stuk prijziger is dan kleding uit modeketens. En dat is wat het lastig kan maken om de overstap van fast fashion naar slow fashion te maken. Gelukkig is er een trucje dat die stap een stuk kleiner maakt.

Mentaal trucje

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de ‘price-per-wear‘ methode, waarbij je uitrekent hoeveel een item kost, per keer dat je het draagt. Voorbeeld: een item van €500,- dat je vijftig keer per jaar draagt, kost per keer een tientje.

De methode waar we het nu over hebben werkt ongeveer op dezelfde manier, maar dan deel je de prijs van een product door de verschillende manieren waarop je het kunt dragen. Voorbeeld: een jasje van €700,- dat je op vijf verschillende manieren kunt dragen, kost €140,- per keer. Dit klinkt nog steeds als veel geld, maar de kans dat je het item meer draagt omdat het in verschillende kledingcombinaties past, is weer groter dan met de ‘price-per-wear‘ methode. Zo haal je er dus veel meer uit dan €140,- per keer.

Begin met basics

Om van duurzaam shoppen een gewoonte te maken en je voor je gevoel niet meteen té veel geld uit hoeft te geven aan nieuwe kleding, raden we aan om te beginnen bij basics. Deze kun je bij tig verschillende items dragen, waardoor je zeker waar voor je geld krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blazers, jurken, blousejes of pantalons.

Blouse – €139,-

duurzaam shoppen trucje

Blazer – €329,-

duurzaam shoppen trucje

Pantalon – €199,-

duurzaam shoppen trucje

Jurk – €599,-

duurzaam shoppen trucje

Dit vind je ook interessant:

Waarom slow fashion écht niet suf is en steeds populairder wordt

ELLE

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit mentale trucje zorgt ervoor dat duurzaam shoppen makkelijker wordt
Sluiten