Doe deze dingen om het maximale uit je tussenjaar te halen

Of je nu van je middelbare school afkomt, gestopt bent met je studie of ergens na je minor of master niet weet what to do en where to go: een tussenjaar nemen kan altijd. Gewoon omdat jij het wilt, maar ook als je het allemaal even niet weet. Het is niet gek als je je verloren voelt of als je geen idee hebt wat je wilt studeren en wat je überhaupt met je leven aanmoet (who does?). Dit kan je allemaal doen in een tussenjaar.

Een tussenjaar nemen

Mensen verwachten vaak dat jij een bepaald pad bewandelt in het leven, waar studeren zeker een onderdeel van is. En dat moet je dan natuurlijk ook zo snel mogelijk doen nadat jij je diploma van de middelbare school binnen hebt. In de echte wereld is alleen niet elk geval hetzelfde en ben jij wellicht niet klaar om te studeren, of weet je simpelweg nog niet wat je wilt doen. Een tussenjaar kan dan uitkomst bieden en je misschien meer inzicht geven.

Helaas staan veel mensen nog steeds negatief tegenover een tussenjaar, want ‘je kunt beter gelijk gaan studeren of werken’. Neem je eerst een tussenjaar, dan is de kans groot dat je dalijk niet meer wilt studeren of lastig aan werk komt vanwege een ‘gat in je cv’. Zegt men. Kijk goed naar jezelf en wat je denkt dat de juiste beslissing is voor jou. Besluit je een tussenjaar te nemen? Dit is wat je dan kan doen:

Reizen

Let’s start with the obvious: reizen. Of een combinatie van werken en reizen. Het kan nooit kwaad om wat meer van deze wereld te ontdekken. Andere plekken, mensen en culturen te leren kennen. Je daagt jezelf uit en wie weet helpt het je ook enorm met de keuze wat je erna wilt doen. Leerzaam is het sowieso.

Doe cursussen, workshops, whatever

Het kan geen kwaad dingen te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen, ook als je niet studeert of werkt. Ben jij van plan een studie te gaan volgen, maar twijfel je enorm wat en waar, dan kunnen cursussen helpen om te kijken naar wat jij nu echt leuk vindt en waar je juist niet zo gelukkig van wordt.

Volg vooral ook cursussen en workshops die niet per se iets met een studie of met werk te maken hebben, maar die jou simpelweg interessant lijken. Altijd willen weten of je talent hebt voor pianospelen? Of heb je zin om een nieuwe taal te leren? Doe je ding. Heb je misschien wel de rest van je leven profijt van. SCORE.

Neem een baantje en/of doe vrijwilligerswerk

Je kan altijd een baantje nemen of vrijwilligerswerk doen. Al is het een paar dagen per week: het houdt je bezig en je leert er ook weer van. We kunnen ons voorstellen dat de verveling anders ook snel toeslaat.

Begin een eigen bedrijf(je)

Droom je van een eigen bedrijf, of ben je benieuwd hoe het is om een eigen bedrijfje te runnen? Dit is de kans om ermee aan de slag te gaan. Probeer wat uit, kijk of het wat voor jou is en verdien met geluk nog wat extra zakgeld bij. Waar je vervolgens weer allerlei leuke dingen mee kan doen.

Wat wil je nu eigenlijk?

Het tussenjaar is natuurlijk de perfecte gelegenheid om erachter te komen wat je nu eigenlijk wilt. Wil je studeren of heb je andere plannen? Ga je werk zoeken in een andere sector (dan voorheen) of ben je stiekem toch wel heel gelukkig waar je nu staat workwise? Ga op zoek naar datgene waar jij gelukkig van wordt en doe er iets mee.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

7 dingen die je moet weten als je wil gaan studeren in het buitenland

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Reageer op artikel:
Doe deze dingen om het maximale uit je tussenjaar te halen
Sluiten