Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 13 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

7 momenten waarop je jezelf als twintiger altijd op de eerste plek moet zetten

Het is verwarrend, het leven als twenty-something. Aan de ene kant kom je net om de hoek kijken en heb je nog helemaal geen zin om volwassen te worden, aan de andere kant voel je ineens een enorm verantwoordelijkheidsgevoel voor alles om je heen.

Hoe ingewikkeld het ~leven~ af en toe ook lijkt, soms kun je het jezelf écht een stuk makkelijker maken dan dat je nu waarschijnlijk doet. Door jezelf in bepaalde situaties op de eerste plek te zetten, bijvoorbeeld. Het is namelijk helemaal niet erg om de focus af en toe op jezelf te leggen. Hoe egocentrisch het soms ook mag voelen, waarschijnlijk heb jij en iedereen om je heen er uiteindelijk alleen maar baat bij. Laat het in de volgende situaties dus maar lekker om jezelf draaien.

1. Wanneer je je niet meer voelt als jezelf

Laten we vooropstellen dat het heel normaal is om jezelf af en toe even kwijt te raken in je twintiger jaren. Je moet ineens allerlei keuzes maken en komt waarschijnlijk tot de conclusie dat het leven helemaal niet zo soepel verloopt als je van tevoren had gedacht. Dat je dan af en toe uit de bocht schiet, is helemaal niet vreemd. Herken deze momenten waarop je even niet helemaal lekker gaat, en zet jezelf dan op de eerste plek. Ga weer even terug naar ‘de basis’ en bedenk je waar jíj blij van wordt en energie uithaalt.

2. Wanneer je verliefd wordt

Er is maar weinig zo angstaanjagend als verliefdheid. Het is enorm makkelijk om jezelf in een ander te verliezen, door compleet op te gaan in zijn of haar wereld. Dat is mooi, intens en fijn, maar vergeet niet óók aan jezelf te denken. Door juist nu jezelf op de eerste plek te zetten, geef je jezelf de ruimte als individu te groeien, wat jullie samen alleen maar sterker zal maken.

3. Wanneer je je passie vindt

Heb je gevonden wat je écht leuk vindt om te doen? Besteed hier dan aandacht aan. Sommige mensen zijn een leven lang naar hun ‘doel’ op zoek, dus het feit dat jij het al hebt gevonden, is best bijzonder. Besteed daarom tijd en energie aan je passie, dit jouw moment om erin uit te blinken.

4. Wanneer je onzeker bent

Zoals we al zeiden in punt één, het is heel normaal om je in deze periode niet altijd even zeker te voelen over jezelf. Probeer te ontdekken wat je onzeker maakt en pak dit bij de kern aan. Focus je écht even op jezelf. Hoe lastig het ook is, ga toch die confrontatie met je onzekerheden aan. Want als je er nu geen aandacht aan besteedt, gaat het later alleen maar lastiger worden.

5. Wanneer je een giftige vriendschap hebt

Dit is misschien wel een van de lastigste momenten waarop je jezelf op de eerste plek moet zetten. Toch is het meteen ook een van de belangrijkste momenten. Een giftige vriendschap doet namelijk meer slecht dan dat het goed doet. Je bent constant bezig jezelf te bewijzen en wordt keer op keer teleurgesteld. Probeer je te beseffen dat je op de lange termijn waarschijnlijk niets aan een vriendschap als deze zult hebben. Hoe lastig het ook is, uiteindelijk is het gezonder om een giftig persoon los te laten.

6. Wanneer het allemaal wel wat rustiger mag

Soms moet je gewoon even op de pauzeknop drukken. Je kunt merken dat het leven aan je voorbijvliegt op het moment dat je van verplichting naar verplichting aan het rennen bent, en praktisch nergens tijd voor een momentje rust voor jezelf hebt. In feite heb je deze tijd wel, maar neem je hem niet. Neem eens een stapje terug en bedenk je of je écht zo gehaast moet leven, of dat het best een tandje rustiger mag. Plan ook eens een momentje voor jezelf in, en je zult merken dat het meteen een stuk kalmer wordt in je hoofd.

7. Wanneer je gelukkig bent

Hoe cliché het ook mag klinken, wees je bewust van de momenten waarop je gelukkig bent. Dit kunnen kleine momentjes zijn zoals wanneer iemand je voorlaat in de rij in de supermarkt, of grote momenten zoals het ondertekenen van een contract. Vier die kleine en grote momenten en live your best life.

25 dingen om op je 25ste te vieren want het leven is een feestje


Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 momenten waarop je jezelf als twintiger altijd op de eerste plek moet zetten
Sluiten