Redactie
Redactie Love & Life 27 mei 2020

Almost time – Wat kun je als gast verwachten als je vanaf 1 juni uit eten gaat?

Vanaf 1 juni mag de Nederlandse horeca weer open. Dat betekent dat veel restaurants – mits zij kunnen en willen voldoen aan de richtlijnen – hun deuren weer openen voor het publiek. Ga je vanaf 1 juni uit eten bij een restaurant of horecagelegenheid? Dan is dit wat je kunt verwachten.

Uit eten gaan vanaf 1 juni: de nieuwe regels

Veel mensen hebben er wel weer zin in om lekker uit eten te gaan. Logisch: we kunnen allemaal wel even een escape uit de thuisomgeving gebruiken. Toch merken we dat er ook nog twijfels en vragen zijn. Want wat is de nieuwe realiteit, hoe ziet uit eten gaan eruit in een 1,5 meter-samenleving? En wat zijn de maatregelen die er genomen moeten worden en waar jij dus als gast ook mee te maken krijgt?

Dit weten we tot dusver:

  • Je kunt alleen terecht bij een restaurant op reservering (reserveren aan de deur is ook toegestaan)
  • Er zal je gevraagd worden of je verschijnselen van griep of verkoudheid hebt, zo ja, dan word je uiteraard verzocht thuis te blijven
  • Bij binnenkomst moet je je handen wassen
  • Je mag met maximaal vier personen aan een tafel bij elkaar zitten
  • Zowel gasten als personeel moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden (uitzondering hierop vormen mensen die een gezamenlijke huishouding vormen en tweetallen)
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden)

Dat staat in de richtlijnen van Koninklijke Horeca Nederland.

Elke horecagelegenheid mag daarbij een maximum van dertig personen binnenlaten per locatie (exclusief personeel. Opmerkelijk: tot voor kort gold deze richtlijn inclusief personeel).

Nieuwe uitdagingen

Met een nieuwe set regels komt natuurlijk ook een set nieuwe uitdagingen. Voor de restaurants, die hun zaken moeten herinrichten opdat de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd bijvoorbeeld. Voor velen van hen zal dit betekenen dat sowieso de helft van het aantal tafels zal moeten verdwijnen.

Sommige restaurants kiezen er daarom voor om meerdere shifts in te voeren op een avond. Er zal aan de gasten gevraagd worden om het diner binnen de aangewezen tijd te voldoen.

Hoe ‘anders’ zal uit eten gaan zijn?

Ook voor jou, als gast, zal uit eten gaan vanaf 1 juni dus om wat flexibiliteit vragen. Op de bonnefooi langswaaien zit er niet meer bij, want reserveren is verplicht. Waarschijnlijk zullen veel restaurants ook van tevoren vragen om te betalen of een aanbetaling te doen. En je kunt ook denken aan een verplichte afname van een bepaald aantal gangen.

Misschien vraagt uit eten gaan dan ook wel om een iets andere instelling: vroeger was het sociale gebeuren een groot aspect van uit eten gaan. In de nieuwe realiteit moeten we misschien andere verwachtingen hebben en het bijvoorbeeld meer zien als een change of scenery. Met overheerlijk eten natuurlijk.

Meer informatie en reacties van restauranteigenaren lees je op Culy.

Reageer op artikel:
Almost time – Wat kun je als gast verwachten als je vanaf 1 juni uit eten gaat?
Sluiten