Dit is waarom je uitstelgedrag vertoont op lastige momenten

Je kent het wel: je staat voor een lastige klus en in plaats van je tijd te nemen en er meteen aan te beginnen, besluit je om eerst nog een half seizoen van La casa de Papel te bingwatchen. Uitstelgedrag is niet alleen heel menselijk, het treedt ook vaker op op lastige momenten. Maar hoe komt dat?

Aan iedereen die zichzelf af en toe vervloekt en liever vroeger was begonnen aan een presentatie, artikel of belangrijk project: this one’s for you.

Iedereen stelt uit

Onderzoeken in Japan, Duitsland en Canada laten allemaal hetzelfde zien: zo’n 95 procent van de volwassenen doet aan uitstelgedrag. (Bijna) iedereen stelt dus geregeld dingen uit en je bent dus zeker niet de enige. Maar hoe komt dit nou precies?

In de New York Times lezen we dat uitstelgedrag veel te maken heeft met het feit dat taken een negatief gevoel bij ons oproepen en dat we niet in staat zijn om met die negatieve gevoelens om te gaan. Als je voor een uitdaging staat dan kan dat bijvoorbeeld angst, onzekerheid, frustratie of zelftwijfel oproepen.

Het zijn deze gevoelens, en niet zo zeer de taak zelf, die maken dat we een bepaalde klus uitstellen. Klinkt logisch. Maar waarom lijken we dan voornamelijk op lastige momenten uitstelgedrag te vertonen?

Dit is waarom je uitstelgedrag op lastige momenten vertoont

Wanneer we gestrest zijn (en dus moeten copen met lastige gevoelens), dan is extra stress van een bepaalde taak natuurlijk het laatste waar we op zitten wachten. Om te vermijden dat je die stress ook daadwerkelijk gaat ervaren, schuif je die taak intuïtief liefst zo ver mogelijk van je af.

Eigenlijk is uitstelgedrag op lastige momenten een manier om niet nóg meer negatieve gevoelens te ervaren door eerst iets leukers te doen en je dan pas aan een klus te zetten. Op die manier zou je het zelfs kunnen zien als een soort van zelfbescherming. Je voelt je lastig en je vermijdt dat je je nóg lastiger gaat voelen door jezelf niet meteen op een uitdagende of vervelende klus te storten.

Zo kom je van je uitstelgedrag af

Dat klinkt misschien als een goed psychologisch mechanisme, maar let wel: door dingen uit te stellen voel je je op korte termijn misschien (even) gelukkiger, maar als je later in tijdsnood komt dan ondervind je hiervan opnieuw de nodige stress. Wil je jezelf op de lange termijn beter voelen, dan loont het dingen om minder vaak uit te stellen.

En als je een geboren uitsteller bent dan lijkt het misschien een onmogelijke klus om hiervan af te komen, maar hey: moeilijk gaat ook. Met deze tips om uitstelgedrag te stoppen komt dat helemaal goed. En wil je nog dieper in het onderwerp duiken? Lees dan meer over het zogenaamde Zeigarnik effect, een psychologisch fenomeen dat zo mogelijk een magische oplossing voor uitstellen biedt.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je uitstelgedrag vertoont op lastige momenten
Sluiten