Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 2 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Neem voorgoed afscheid van uitstelgedrag met deze 6 tips

Uitstelgedrag is een herkenbaar fenomeen voor velen. Of het nu gaat om je scriptie of de was doen, we stellen allemaal weleens iets uit. Met deze tips stop je met uitstellen.

Van uitstel komt afstel

Er is een reden dat je op dit artikel hebt geklikt en dat is niet omdat je zo’n persoon bent die een strakke planning met kleurschema’s heeft voor de aankomende maand. Nope, je hebt geklikt omdat je waarschijnlijk (net zoals wij) een een enorme uitsteller bent. Super zonde, want het zorgt er vaak voor dat je onnodig in de stress komt te zitten.

Volgens psycholoog Dr. Carla Marie Manly zijn er verschillende redenen waarom mensen uitstellen. Eén van de redenen is dat uitstellers vaak faalangst hebben, waardoor ze niet durven te beginnen aan een bepaalde opdracht. Een andere reden voor uitstelgedrag is dat sommige mensen ervan uitgaan dat ze beter presteren onder tijdsdruk. Not true.

Het veranderen van je gedrag gaat even tijd kosten, maar uiteindelijk gaat dit het wel waard zijn. Met deze tips kom je langzaam maar zeker af van je uitstelgedrag.

1. Blijf positief

Als je bezig bent met werken aan je timemanagement is het moeilijk om positief te blijven als het niet meteen lukt. Carla is van mening dat je niet rete hard voor jezelf moet zijn. Ze zegt: “Especially for the ‘I am afraid of failure’ procrastinator, positive self-talk can be incredibly helpful.”

Wees niet te hard voor jezelf. Mocht je merken dat een deadline wel héél erg dichtbij komt, besef dan dat het een proces is. Blijf er positief instaan, anders val je al heel snel terug in je oude gewoontes.

2. Beloon jezelf

Vaak werkt een simpele beloning al om een gewoonte te doorbreken. Als je weet dat je vanavond pizza van jezelf mag eten als je je werk hebt gedaan, ga je al snel aan de slag. Carla raadt het volgende aan: “Try making simple lists, and decide on a reward for accomplishing each item on the list.”

3. Stel neppe deadlines voor jezelf

Als je grote deadline over een maand hebt, is de kans groot dat je de eerste paar weken niet de noodzaak voelt om eraan te werken. Stel daarom een paar kleine deadlines voor jezelf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na twee weken de helft af hebt. Op die manier voel je constant een beetje druk om eraan te zitten.

Carla zegt: “This breaks a complex task with a more distant deadline into smaller tasks with closer deadlines to keep you from putting it off.”

4. Vergelijk jezelf niet

Wanneer collega’s of medestudenten dezelfde deadline hebben, is het erg verleidelijk om je eigen proces te vergelijken met het proces van anderen. Niet doen. Iedereen werkt op een andere manier. Want zeg nou eerlijk, boeit het je echt wat je klasgenoten aan het doen zijn? Denk het niet.

Carla zegt hierover: “Work on the best work that you can without comparing how you are doing to your peers. If you compare yourself too much to others, with you at the short end of the stick, this is a recipe for procrastination.”

5. Perfectie bestaat niet

Volgens Carla is het vaak zo dat mensen die veel dingen uitstellen, overweldigd zijn met de druk om iets meteen perfect te doen. Dat is voor hen de reden om het maar uit te stellen. Carla zegt hier het volgende over: “Get your ideas out there without judging them, then organize them later. Seeking perfection too often leads to our judging our ideas before we have a chance to play with them.”

6. Reflecteer

Of je het nu lastig vindt of niet, wat je doet staat gelijk aan waar je prioriteiten liggen. Ben Soreff, een professioneel organisator en bedrijfseigenaar zegt: “Time management is all about priorities. Fundamentally, if someone watches TV instead of mowing the lawn, they are actually prioritizing TV.”

Pijnlijk, maar waar. Wanneer jij liever een heel seizoen 13 Reasons Why kijkt in plaats van je scriptie schrijven, is dat waar op dat moment je prioriteit ligt. En dat is wellicht wel iets waar je aan moet werken. Nu meteen, niet morgen.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

17 momentjes waar alle uitstellende studenten zich in zullen herkennen

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Neem voorgoed afscheid van uitstelgedrag met deze 6 tips
Sluiten