Lobke Killaars
Lobke Killaars Love & Life 14 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Voor als je het even vergeten bent – zo hoor je dus met je vagina om te gaan

Fascinerend ding is het toch hè, die flamoes. Bij je bevalling rekt het uit tot een groot gapend gat waar een gigantisch babykind doorheen kan komen. Met de juiste aanrakingen in (de buurt van) je vagina wordt je lichaam getrakteerd op een sensa-ahhh-ahtie. Maar er zijn meer dingen die je over het vrouwelijk geslachtsorgaan moet weten. Zoals deze feitjes.

Vagina feitjes

Waarschijnlijk kennen jij en je vagina elkaar al redelijk goed. Je weet welke aanrakingen triggeren, dat ze niet altijd naar rozen ruikt en dat een tampon erin af en toe nodig is. Dit is wat je nog meer over je poes moet weten.

Elke vagina ruikt anders

Waar de ene vagina ruikt naar verse tomatensoep, ruikt jouw vagina wellicht naar aardbeien. Allebei lekker, maar allebei anders. Dit heeft te maken met de kleding die je draagt, je klierafscheiding, hygiëne en een persoonlijke mix van interne bacteriën.

No soap allowed

De reden dat jij je vagina nóóit maar dan ook NOOIT met zeep moet schoonmaken is het feit dat dit de zuurgraad verstoort. Vagina’s maken zichzelf schoon, ingewikkelder kunnen we het niet maken. Waarschijnlijk wist je het al, maar toch zijn er nog mensen die zeggen dat ze zich ‘frisser’ voelen na het gebruik van zeep.

Dat kan best, maar dat is het dus niet en het is níét gezond. Lauw water is voldoende, dus laat het daar mooi bij.

Afscheiding is normaal

Ook als je niet ongesteld bent, kan er na een dag wat ‘spul’ in je onderbroek zitten. Niet rood, maar wit. Vrouwen denken vaak dat dit smerig of onhygiënisch is, maar het tegendeel is waar: afscheiding is compleet normaal en heel belangrijk. Het zorgt dat je vagina van binnen schoon blijft. Afscheiding > zeep dus.

Klaarkomen door penetratie

Slechts een klein deel van alle vrouwen (ongeveer 30%) kan een orgasme krijgen door pure penetratie. Vaker is ook de clit nodig om dat hoogtepunt te bereiken. Gewoon met twee handen te werk gaan dus. Multitasken.

Syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster

Als je het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster hebt, dan ben je geboren zonder vagina en baarmoeder, maar mét eierstokken, clitoris en schaamlippen. Elk jaar worden er een aantal mensen met dit syndroom geboren.

Doei tampon

Weleens meegemaakt dat je tampon nét iets te ver naar binnen is gekropen? Dat je nét iets te veel moeite moet doen om deze eruit te krijgen? Vervelend, maar no worries: hij kan niet kwijtraken.

Het handigste is om even in een squatpositie te zitten (workout: done) en omlaag te bukken. Eruit met dat ding, wanttttt *cliffhanger*

Let op met tampon

Een tampon te lang laten zitten is gewoon echt niet slim. Het vergroot de kans op TSS, wat ook wel passend de ‘tamponziekte’ wordt genoemd. Klinkt als iets wat we niet willen hebben.

Hoewel de kans groot is dat er niks gebeurt wanneer je de tampon langer laat zitten, wil je het risico natuurlijk niet lopen. Houd je dus aan de vier tot acht uur. Jij blij, vagina blij.

Pijn tijdens seks?

Heb je vaker last van je vagina tijdens de seks? Dat is niet te bedoeling. Dat stukje lichaam is ervoor bedoeld en moet dus makkelijk een piemel aankunnen. Ben je wel vochtig genoeg? En voel jij je ontspannen? Of verkramp je juist een beetje tijdens de seks? Dit zijn vragen om als eerste over na te denken.

Mocht het blijven, ga dan naar de huisarts. Deze kan je wellicht verder helpen en misschien is er wel meer aan de hand. Je moet kunnen genieten zónder pijn.

Gewoon omdat het kan: 37 interessante feitjes over piemels

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voor als je het even vergeten bent – zo hoor je dus met je vagina om te gaan
Sluiten