Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 29 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Toch op vakantie? Zo bereid jij je voor op je eerste reis tijdens COVID-19

Grote kans dat je de plannen die je had voor zomer 2020 hebt moeten cancellen door het coronavirus. Nu de maatregelen in Nederland weer versoepeld zijn, begrijpen wij dat het heel verleidelijk is om toch een last-minute te boeken naar een zonnige bestemming. Maar voordat je vertrekt, vertellen wij je waar je rekening mee moet houden.

Ondanks dat de maatregelen nu iets versoepeld zijn, zitten we nog steeds midden in een pandemie. Een pandemie die helaas weer een aanloop lijkt te nemen richting een tweede piek. De coronacijfers zijn vergelijkbaar met de situatie in maart, vlak voor de inteligente lockdown. Betekent dit dat we in zo’n zelfde situatie zitten? “Dat niet. In maart werd er veel minder getest dan nu, waardoor we nu sowieso meer besmettingen tellen. We schatten dat we begin maart slechts 1 op de 30 besmettingen ontdekten, terwijl er dat nu 1 op de 3 zijn” stelt biostatisticus Geert Molenberghs.

Op vakantie tijdens de coronacrisis

Momenteel is het mogelijk om op vakantie te gaan, als je je maar aan de basisregels houdt. Deze zijn overal voor iedereen: was vaak je handen, blijf thuis bij klachten, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand. Sinds het weer een optie is om op vakantie te gaan, wordt de reisveiligheid van een land aangegeven met een kleurcode. Wat momenteel de kleurcodes voor Europese landen zijn vind je hier.

Een land met een oranje of rode kleurcode wordt afgeraden te bezoeken. Nederland gaat geen toeristen meer repatriëren. Mocht er een corona-uitbraak zijn op jouw vakantiebestemming, dan ben je zelf verantwoordelijk voor jouw thuiskomst.

Dingen om rekening mee te houden

Op vakantie gaan is niet zo onbezorgd als voorheen, daarom zijn er een aantal dingen waar je van te voren even aan wil denken.

Alternatieven, mocht er een uitbraak komen

Het is mogelijk dat de vakantiebestemming waar jij aan het vertoeven bent ineens verandert in een COVID-19-haard. Dit betekent dat jij snel moet schakelen: wil je de reis voortzetten, naar een andere bestemming of annuleren? Dit zijn keuzes die op het laatste moment genomen moeten worden. Zorg dat je voor vertrek de alternatieven hebt doorgenomen, zodat je daar geen overhaaste beslissingen maakt.

Hoe je naar de bestemming reist

Mocht je ver willen reizen, dan gaat dit meestal per vliegtuig. Hierbij komt wel de onzekerheid kijken dat de overheden en luchtvaartmaatschappijen vluchten mogelijk cancellen. Lees je goed in over het reglement van de maatschappij waar je boekt. Wat gebeurt er als een vlucht gecanceld of verplaatst wordt? Is er de mogelijkheid om het ticket om te boeken? Zijn hier extra kosten aan verbonden? Dit zijn dingen die je vooraf wilt weten.

Waar verblijf je?

Bedenk van te voren of je het prettig vindt om ergens te zijn waar je gemeenschappelijke ruimtes deelt met andere toeristen. Een hotel is een stuk massaler dan een appartement of AirBnb. Bedenk ook waar je het liefst verblijft als je bij aankomst toch twee weken in quarantaine moet.

Check je verzekering

Voordat je vertrekt is het belangrijk te weten wat jouw (reis)verzekering wel en niet dekt. Hoe staan zij je bij als je in het buitenland ineens kampt met corona-gerelateerde gezondheidsklachten. Veel maatschappijen hebben hun policy gewijzigd en daarom is het belangrijk ook de kleine lettertjes te lezen. Je wil niet voor verrassingen komen te staan.

Tot slot raden wij je aan om de kleurcode van jouw bestemming goed in de gaten te houden en de gevolgen van elk (klein) risico dat je neemt goed te overwegen.

Deze moeder stopte met werken om met haar 5-jarige dochter de wereld rond te reizen

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Toch op vakantie? Zo bereid jij je voor op je eerste reis tijdens COVID-19
Sluiten