Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 17 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom vinden we onszelf pas succesvol als we ontiegelijk veel sporten?

We weten allemaal dat sporten goed is voor ons lichaam, maar slaan we er soms niet in door? Van het constant op Instagram Stories delen dat je de vijfde Pilates-les van de week achter de rug hebt zitten tot aan je workouts drie weken vooruit plannen met apps zoals ClassPass. Waarom zijn we met z’n allen zo bizar veel aan het sporten?

Het lijkt bijna dat we onszelf pas succesvol mogen noemen als we (fulltime) werken, een booming sociaal leven hebben én vijf keer per week sporten. Waar komt die drang vandaan?

Maakt veel sporten je succesvol?

Wanneer we aan anderen vragen hoe het met ze gaat, is het antwoord dat we terugkrijgen geregeld “Gaat goed! Ik ben superdruk”. Dat druk zijn niet betekent dat het goed met je gaat, is een onderwerp waar al veel over is gesproken de laatste jaren. Rust en balans zijn enorm belangrijk in je leven en continu maar doorrennen is niet goed voor je. Maar waar komt de drang dan vandaan om constant zo veel te sporten? Is het een soort plichtsbesef, of worden we er écht gelukkiger door?

Afgelopen zomer publiceerde het Mulier Instituut het Nationaal Sportonderzoek met nieuwe cijfers rondom de motivatie van mensen om te sporten.

Niet sporten omdat het leuk is

Wat bleek? We worden met z’n allen steeds gemotiveerder om veel te sporten, maar dat is niet omdat we het zo ontzettend leuk vinden. De redenen om te sporten en bewegen zijn namelijk voornamelijk gerelateerd aan persoonlijke gezondheid en het effect van de workouts.

Sporten en bewegen omdat we er nu zo ontzettend vrolijk van worden is dus helaas niet een van die redenen. Slechts 26% van de volwassenen sport voor gezelligheid en sociale contacten. Dat percentage is laag, maar waarom zijn we er dan toch zo op gebrand om minimaal vier keer per week de gym in te duiken?

Het antwoord is vanwege onze gezondheid. We zien eindelijk in dat genoeg beweging essentieel is voor een lang en gezond leven. En dus gaan we nadat we acht uur achter onze laptops hebben gewerkt, een HIIT-les van 45 minuten volgen. Want dat is wat we willen. In zo’n min mogelijk tijd zoveel mogelijk calorieën verbranden met explosieve workouts, dat is helemaal het ding. En als we dat zo’n vier à vijf keer per week doen zijn we gezond bezig, toch?

Veel sporten is niet per se gezond

Dat ligt eraan hoe je leeft. Uit het Nationaal Sportonderzoek blijkt namelijk ook dat de mensen die het meest sporten, vaak ook veel meer alcohol drinken dan mensen die nooit of amper sporten. Het is ook niet voor niets dat het woord yogasnuiver vorig jaar bijna het ‘woord van het jaar’ was geworden. Het woord wordt in de Van Dale omschreven als “Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan alcohol en cocaïne.”. Wekelijks heel veel sporten sporten betekent dus niet meteen dat je gezond leeft, wat ook hartstikke logisch is.

Het draait om balans

Dat is nog niet alles. Ook urenlang achter elkaar zitten is enorm schadelijk voor je lichaam, ook al sport je meerdere keren per week. Sport je nooit, maar fiets je wel elke dag een half uurtje naar je werk? En loop je op je werk elke twee uur twee minuutjes een rondje, neem je altijd de trap én maak je tijdens de lunch een kleine wandeling? Gefeliciteerd, jij bent net zo gezond als iemand die de hele dag zit en twee keer per week een HIIT-les volgt.

Ongezond leven en een paar keer per week intensief sporten is dus goed, maar het maakt je niet meteen een gezond mens. Net als alles in het leven draait het om balans. Als je de hele dag achter je laptop zit, maar wel vaak intensief sport, ben je niet meteen de fit girl of fit boy die je denkt dat je bent.

Reageer op artikel:
Waarom vinden we onszelf pas succesvol als we ontiegelijk veel sporten?
Sluiten