Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 15 jul 2019

Hoe een vegan dieet kan helpen bij het afvallen

Er zijn tientallen redenen te bedenken om een vegan levensstijl aan te nemen. Sommige mensen doen het voor het milieu, anderen voor dieren en weer anderen voor hun gezondheid. Ook voor het afvallen kan het een goede keuze zijn, mits je het op de goede manier doet.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen middels een vegan dieet

Omdat je bij een veganistisch dieet alle dierlijke producten vermijdt, krijg je vaak juist veel vezels binnen. Bij een gezond vegan eetpatroon hoort namelijk een grote hoeveelheid aan fruit, noten, zaden, peulvruchten en granen. Granen helpen bij een vol gevoel, wat uiteraard bijdraagt aan het verminderen van lichaamsgewicht omdat je hierdoor minder eet.

Let op je voedingsstoffen

Wel is het belangrijk hierbij goed op te letten op wat je binnenkrijgt. Doordat je met een vegan dieet bepaalde voedingsstoffen mist die veel in vlees of andere dierlijke producten voorkomen, kan het gebeuren dat je hier een tekort aan krijgt. Let er dus goed op dat je voldoende ingrediënten eet waar ijzer, zink, vitamine B-12, calcium en omega-3 vetzuren in voorkomen. Dit kan lastig zijn, zeker als het gaat om vitamine B-12. Daarom wordt vaak aangeraden om supplementen te slikken waar deze voedingsstoffen in verwerkt zijn.

Belangrijk om verder te onthouden is dat een vegan dieet niet per se dé oplossing is voor wie wil afvallen. Ook met een vegan levensstijl kan het zomaar zijn dat je het getal op de weegschaal niet ziet krimpen, maar ziet groeien. Een groot misverstand is namelijk dat veganisten ‘alleen maar’ gezonde voeding eten. Dit is natuurlijk niet waar; ook een veganist moet opletten met een teveel aan bijvoorbeeld koolhydraten.

Dit vind je ook interessant:
Afvallen als een pro: manipuleer je hersenen en overwin je lekkere trek

Popsugar

Reageer op artikel:
Hoe een vegan dieet kan helpen bij het afvallen
Sluiten