Emma Vloeimans
Emma Vloeimans | LinkedIn Food 26 okt 2019

4x vegan recepten die je allemaal dit weekend nog wilt maken

Weekenden zijn ervoor om lekker te eten. Heb je geen geld om dat buiten de deur te doen? Hoeft ook niet, want deze vegan recepten zijn zó lekker dat je net zo graag thuisblijft.

Vegan recepten

Vegan recepten en veganistisch eten worden steeds populairder. Niet alleen geiten-wollen-sokken-types volgen een veganistisch dieet, maar inmiddels zweren vele topsporters er ook bij. In de nieuwe Netflix documentaire The Game Changers doen grote namen uit de doeken hoe zij hun prestaties verbeterden toen ze veganistisch gingen eten. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg vegan recepten te vinden en wij zetten de vier lekkerste exemplaren van zusje Culy op een rij.

1. Vegan bananenbrood met gezouten karamel

vegan recepten
Bron: Culy

Niets gaat boven de geur van een versgebakken appeltaart. Of toch wel? Dit bananenbrood komt in ieder geval in de buurt én past binnen een veganistisch dieet. Er komt geen ei, boter is melk aan te pas en toch is dit vegan bananenbrood zó lekker dat je ‘m in een keer op wilt eten (je bent gewaarschuwd).

Hele dag staan koken en bakken? #evenbijtanken

Ingrediënten:
4 à 5 rijpe bananen
70 gram kokosolie, gesmolten
135 gram rietsuiker
250 gram speltbloem (of 200 gram bloem)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout

Voor de salted caramel:
1 blikje kokosmelk
3 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 eetlepel ahornsiroop
1/2 theelepel vanille-extract
1/4 theelepel zout
Extra grof zeezout, ter garnering

2. Falafel bowl met zoete aardappel

vegan recepten
Bron: Culy

Dan door naar een heerlijk en simpel veganistisch recept, perfect na een drukke werkdag of een luie avond in het weekend. Je bereidt de ingrediënten simpel en apart van elkaar, waardoor je binnen een handomdraai deze kleurrijke bowl op tafel hebt staan.

Ingrediënten voor twee personen:
240 gram falafel (kant-en-klaar)
150 gram couscous
150 gram verse rode kool, gesneden
2 zoete aardappelen, in frietjes gesneden
1 avocado, in plakjes
100 gram babyspinazie
100 gram bietenhummus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Het sap van 1 limoen
1/4 bouillonblokje (bijv. groentebouillon)
15 gram koriander, fijngehakt (of een mix van verse kruiden)
Klein beetje sesamzaad
Olijfolie
Voor de tahin-dressing:
120 ml tahin
60 ml water
1/4 theelepel knoflookpoeder
Snuf zout

3. Pittige noodles met pulled oats

vegan recepten
Bron: Culy

Pittige noodles zijn een all-time favorite. Pulled oats ook trouwens. Ze zijn een goede vervanger voor kip en bovendien een grote bron van eiwitten (dertig gram per honderd gram om precies te zijn). Ideaal voor als je veel sport.

Ingrediënten voor twee tot drie personen:
1 paksoi, in stukjes gesneden
450 gram noodles
Pinda’s fijngestampt
1 bosui, in ringetjes
Marinade voor de pulled oats:
3 theelepels olie
175 gram pulled oats
2 theelepels zwarte bonensaus (toko)
2 theelepels shaoxing wijn (toko)
1 eetlepel donkere sojasaus
1/2 theelepel five spice
Voor de saus:
2 eetlepels tahini
3 eetlepels sojasaus
2 theelepels suiker
1/4 theelepel five spice
1/2 theelepel sichuanpeper, fijngemalen in een vijzel
115 ml Chinese chili-olie (toko)
2 tenen knoflook, fijngehakt
60 ml kookwater van de noodles

4. Vegan burrito’s met tofu

vegan recepten
Bron: Culy

Dit vegan recept is ideaal voor een iedereen die niet per se van koken houdt, want je hoeft geen keukenprinses voor dit recept te zijn. De kidney beans en de tofu zorgen voor veel vezels en eiwitten, waardoor je lang volzit. Een goede bodem voor wanneer je nog een lange avond voor de boeg hebt.

Ingrediënten voor vier burrito’s:
4 grote wraps
375 gram tofu
200 gram kidney beans
1 gele paprika
2 tenen knoflook
1 rode ui
250 ml tomaten passata
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels paprikapoeder
1 zak gemengde sla

Lees ook: 5x simpele recepten voor de luie chef

Reageer op artikel:
4x vegan recepten die je allemaal dit weekend nog wilt maken
Sluiten