Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Entertainment 3 apr 2019

De verborgen betekenissen en symboliek uit de horrorfilm ‘Us’

Na het grandioze succes van de film ‘Get Out’ is Jordan Peele er wederom voor gegaan. Zijn nieuwste film ‘Us’ is een ware hit en we snappen wel waarom. Heb je de film al gezien? Grote kans dat je deze verborgen aspecten en betekenissen uit de film nog niet hebt gespot. Spoiler alert!

De film ‘Us’

De Amerikaanse horrorfilm ‘Us’ is geschreven en geregisseerd door Jordan Peele. De film gaat over een gezin dat achtervolgd wordt door een groep dubbelgangers. Een moeder en vader vertrekken met hun twee kinderen naar een strandhuis om lekker te kunnen ontspannen met vrienden. Wanneer de avond valt, krijgen ze bezoek van de onuitgenodigde gasten.

Het klinkt misschien als een redelijk standaard scenario voor een horrorfilm, maar de film zit vol met metaforen en verborgen betekenissen. Daarom komt deze film absoluut in onze top tien films ooit gemaakt. We hebben aandachtig naar de film gekeken en dit zijn volgens ons de belangrijkste dubbele betekenissen uit de film.

1. Tweevoudigheid

Tweevoudigheid is een onderwerp dat continu in de film voorkomt. Dit is soms heel erg duidelijk, zoals de dubbelgangers van de familie zelf. Maar door de hele film heen wordt dit thema ook op subtielere wijze geshowd. Wanneer de familie bijvoorbeeld over het strand loopt, zien we een duidelijk shot waarin ze ook worden verdubbeld door hun eigen schaduwen.

Ook de schaar die de gevaarlijke dubbelgangers vasthebben, is een teken van tweevoudigheid. De twee kanten van een schaar zijn namelijk altijd exact hetzelfde en werken in tegenovergestelde richting van elkaar. Jep, net zoals de twee families in ‘Us’.

2. Het cijfer 11

Dat is nog niet alles. Ook het cijfer elf heeft een dubbele betekenis. Voordat Adelaide door de spiegeltent (ha, weer een teken van tweevoudigheid) loopt, ziet ze een man die een bord vastheeft waar ‘Jeremiah 11:11’ op staat. Dit staat voor een verhaal uit de Bijbel over ‘het kwaad’ dat gaat komen.

Maar naast die betekenis van 11:11, is 11:11 ook een perfecte vorm van tweevoudigheid op zichzelf, net als de familie waar het om draait in de film. Toeval? We denken het niet.

3. Hands across America

Daar houdt Jordan Peele niet op want de regisseur heeft nog veel meer ‘easter eggs’ verstopt in de film. Zo ook het hele ‘Hands across Amerika’-gebeuren. Dat is namelijk niet zomaar iets engs dat hij heeft verzonnen voor de film. Nope, dit heeft daadwerkelijk plaatsgevonden in Amerika.

In 1986 hebben talloze mensen een lijn gevormd door bijna heel Amerika om bewustzijn te creëren voor dakloosheid. Dit is toentertijd enorm veel in het nieuws geweest. In ‘Us’ wordt er ook zo’n zelfde lijn gevormd, maar dan door de kwaadaardige dubbelgangers.

4. Adelaide’s slechte gevoel voor ritme

In de trailer zie je al een stukje uit deze scene. Wanneer de happy family onderweg is naar het strandhuis komt op een gegeven moment het klassieke nummer ‘I got 5 on it’ op de radio. Adelaide spoort haar zoontje Jason aan om in het ritme te komen van het nummer, maar ze zit zelf compleet naast het ritme. Ook dit is een bewuste keuze geweest van de regisseur. Dit is namelijk een eerste clue dat er iets niet helemaal klopt met Adelaide.

5.”We’re Americans”

De gesprekken die in de film werden gevoerd, vielen ook op. Wanneer de kwaadaardige familie net in het huis van Adelaide en haar familie is, vraagt Adelaide wie ze zijn. In plaats dat Red (de dubbelganger van Adelaide) iets zegt zoals ‘we zijn je kwaadaardige dubbelgangers’ zegt ze “We’re Americans”.

Ook dit is een bewuste keuze geweest van de unieke regisseur. Jordan legt het uit aan Empire: “The imagery in this movie is based on my fear of the American society. I think Us can apply to anybody, human beings in general, your family, your country. And so for me, it was my country and the duality of our society.”

6. De titel

Dat brengt ons meteen bij het vijfde punt. De titel ‘Us’ kan namelijk ook geïnterpreteerd worden als United States. De Verenigde Staten zijn namelijk ook op heel veel vlakken nogal dubbel. Jordan legt uit: “Americans live in a reality where the image of the land of the free and the home of the brave is inconsistent with the legacy of slavery, mass incarceration, and institutionalised racism. In a sense there are two Americas. The one above ground, full of privilege, wealth, and opportunity. And the one below ground, where society is both separate and unequal.”

7. De konijnen

De film begint met een enorm lang shot van witte konijnen in kooien en aan het einde van de film zien we alle konijnen loslopen. Ook hier zit natuurlijk een betekenis achter. De konijnen staan namelijk symbool voor de kwaadaardige dubbelgangers die naar de echte wereld zijn gegaan.

Dit zijn nog lang niet alle verborgen betekenissen uit de horrorfilm. Volgens ons zijn dit echter wel de belangrijkste betekenissen waarmee je de film nog veel meer gaat waarderen. Wij weten in ieder geval zeker dat we nog een tweede keer naar de bioscoop gaan om de film te bekijken. Als we durven, tenminste.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
De verborgen betekenissen en symboliek uit de horrorfilm ‘Us’
Sluiten