Hoe je weet dat je de verkeerde studie hebt gekozen

Het nieuwe schooljaar is begonnen en wie weet ben jij net gestart met een nieuwe opleiding. Super leuk, maar er is ook een kans dat het niet jouw ding is. Dit zijn tekenen dat je de verkeerde studie hebt gekozen.

De verkeerde studie

Tegenwoordig zijn er ontiegelijk veel verschillende studies. Van mbo tot universiteit, de keuze is enorm. Natuurlijk denk je van tevoren goed na over wat je wil studeren, maar de kans bestaat dat je volledig de plank misslaat. Als dat het geval is, is het beter om zo snel mogelijk te stoppen voordat je studieschuld enorm is.

1. Je kunt je keuze niet uitleggen

Een grote red flag dat je de verkeerde studie hebt gekozen, is wanneer je niet uit kan leggen waarom je het hebt gekozen. Wanneer je iets doet wat bij je past, praat je er vol passie over. Dan heb je een doel dat matcht met je opleiding.

Misschien voelde je veel druk van je omgeving en heb je daarom dit pad gekozen. Of misschien koos je voor een opleiding, simpelweg omdat het iets is waar je goed in bent. Of wellicht wist de 17-jarige jij helemaal niet wat de 25-jarige jij wilde in het leven. Er zijn genoeg redenen waarom je de verkeerde keus hebt gemaakt.

2. Je resultaten zijn slecht

De cijfers die je tot nu toe hebt gehaald zijn… ja. Gewoon enorm slecht. Nu is het mogelijk dat je jezelf gewoon uitdaagt met de studie die je hebt gekozen, maar het is ook mogelijk dat dit komt doordat het totaal niet bij je past.

Wanneer je een opleiding volgt die je simpelweg niet leuk vindt, heb je ook niet de motivatie om goede cijfers te halen. Als je iets doet waar je geen voldoening uithaalt, gaat het ook heel lastig worden om een weekend jezelf op te sluiten om te blokken voor een tentamen.

3. Je ziet geen carrière voor je

Een ander signaal dat jij een studie hebt gekozen die niet bij je past, is wanneer je jezelf niet in de sector van je studie ziet werken. Dit klinkt nogal logisch, maar het gebeurt vaak zat dat mensen een studie kiezen om de studie, maar niet om de carrière die erna komt.

Je moet natuurlijk vooral een studie kiezen die je leuk vindt en niet per se eentje waar je later een goede carrière door krijgt. Toch is het wel van belang dat je jezelf in dat vakgebied ziet werken. Wat voor een baan dat precies gaat zijn, is nog niet van belang. Mocht je verpleging studeren en zie je jezelf never nooit iemand verplegen? Dan gaat er iets mis.

4. Je gaat met tegenzin naar school

Het is niet zo dat je in de eerste maand van je studie al kan zeggen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Geef het sowieso even de tijd want sommige studies worden pas na het eerste semester leuk.

Mocht het toch zo zijn dat je elke dag met tegenzin naar de fiets loopt, dan moet je misschien even nagaan of het wel de juiste keuze is geweest. Bij elke studie heb je vakken waar je niet zoveel mee hebt, maar je moet over het algemeen wel met plezier naar school gaan.

5. Je bent constant verward

Je bent de hele tijd in de war. Over alles. Over waarom je hier bent en over het leven in het algemeen. Iedereen lijkt alles te snappen, maar jij zit in een constante WTF stage. Daardoor voel je je de hele tijd gestresst. Je voelt je niet goed wanneer je in een les zit of wanneer je ook maar de kleinste opdracht inlevert. Waarom? Omdat het niet jouw studie is.

Doe wat je leuk vindt, niet wat ervan je verwacht wordt. Geef het even tijd, denk goed na over je keuze en praat met mensen en klasgenoten. Uiteindelijk ben jij degene die kiest wat je gaat doen.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Studie- of werkstress? Met deze 5 tips ben je snel weer helemaal zen

Reageer op artikel:
Hoe je weet dat je de verkeerde studie hebt gekozen
Sluiten