Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann | LinkedIn Love & Life 12 februari 2020

Heb je een onbeantwoorde crush? Zo krijg je diegene uit je hoofd

Een crush op iemand hebben, begint áltijd leuk. De vlinders in je buik, je gedachten die steeds afdwalen naar die ene persoon en rood worden bij het horen van zijn of haar naam. Hartstikke romantisch en leuk allemaal, maar wat als jouw liefde onbeantwoord blijft en je deze persoon maar niet uit je hoofd krijgt?

Wanneer je echt gek op iemand bent, zit deze persoon constant in je gedachtes. Met een beetje pech slaap je slecht, denk je vaker dan je wil aan deze persoon en verandert je eetgedrag.

Waarom een crush?

Dit gevoel herken je misschien nog wel van de middelbare schooltijd. Hoewel we toen nog maar bar weinig van verliefdheid en laat staan relaties wisten (niet dat het daar inmiddels veel beter mee gesteld is, maar goed), konden we soms wel jarenlang dezelfde crush houden.

Een oogje op de overbuurjongen met wie je eigenlijk nooit durfde te praten, de neef of nicht van een vriend(in), de knappe vakkenvuller of die oudere jaars op de middelbare. We deden er eigenlijk alles aan om deze persoon zo vaak mogelijk tegen te komen. Of het nou onnodig boodschappen doen was of ongevraagd bij je vriendin langsgaan in de hoop dat haar neef/nicht er weer zou zijn.

Best gek eigenlijk, want de kans is groot dat je deze persoon niet écht goed kende. Veel verder dan de uiterlijke vertoning en met mazzel een zwaai of een glimlach, kwam je niet. De verliefdheid vulde je voornamelijk zelf in. En zulke crushes hebben we nu nog steeds. Gelukkig worden ze op oudere leeftijd íets realistischer en daar is dan ook alles mee gezegd.

Waarom beïnvloedt de crush ons leven zo?

Soms ontmoet je iemand en weet je het direct: iemand lijkt jouw type en je voelt je direct aangetrokken tot de ander. Hello crush. Jep, daar ga je. Ondanks dat deze persoon misschien niks heeft gedaan om leuk gevonden te worden, merken we toch dat we naar hem of  haar toetrekken.

Ongeacht of diegene nu aardig, geïnteresseerd, juist ongeïnteresseerd of hard to get doet, grote kans dat jij deze persoon toch wel leuk blijft vinden. Op die manier creëer je dus een crush in je hoofd, in plaats van dat je de persoonlijkheid van diegene écht leuk vindt.

Zo krijg je iemand uit je hoofd

Als je eenmaal een crush hebt, is het natuurlijk wel zo fijn als diegene jou uiteindelijk óók leuk vindt. Want na een paar weken kriebels, oppervlakkige gesprekjes en blozende wangetjes zonder dat het beantwoord wordt, ben je er wel klaar mee

De ervaring leert dat een crush vaak in je hoofd blijft hangen als ‘ie unfinished is. Wanneer iemand in de eerste datefase zijn of haar interesse in jou verliest, is de kans namelijk groter dat de interesse van jouw kant nog niet over was en ook niet zomaar verdwijnt. Daardoor zie je alleen maar de positieve aspecten van hem of haar en blijf je geïnteresseerd.

Hetzelfde geldt voor onbeantwoorde liefde. Je krijgt dan nooit de kans om iemand beter te leren kennen, dus ook niet alle minpunten. Het (veel te) romantische plaatje van iemand blijven we zelf invullen. Maar guess what, zelfs jouw crush is ook gewoon een mens dat vieze scheten laat, last heeft van een ochtendhumeur en egoïstisch kan zijn.

Wanneer je iemand niet goed kent, zet je de ander in je hoofd op een voetstuk. Niet omdat ze perfect zijn, maar omdat we niet genoeg van diegene weten. Wanneer we dat wél zouden weten, wordt de ander ineens een stuk ‘normaler’ dan we al die tijd dachten.

De manier om over je crush heen komen? De ander beter leren kennen… En als dat niet mogelijk is, doe dan je álsof je diegene goed zou kennen. Dan komt het uiteindelijk gewoon goed.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.

Reageer op artikel:
Heb je een onbeantwoorde crush? Zo krijg je diegene uit je hoofd
Sluiten