Alex Ebbers
Alex Ebbers Beauty 20 apr 2019

Het verschil tussen UVA en UVB en waarom je tegen allebei moet beschermen

Natuurlijk weet je dat de zon hartstikke schadelijk is voor je huid, en natuurlijk weet je dat je je hier goed tegen moet beschermen. Hopelijk weet je ook dat zonlicht bestaat uit UV-straling, maar wat je misschien nog niet wist, is dat deze UV-straling in twee vormen komt: UVA en UVB. Voor een optimaal resultaat gebruik je een product dat tegen beide stralingen beschermt.

‘s Zomers smeren we ons netjes in om te voorkomen dat we verbranden. Maar wist je dat je je eigenlijk het hele jaar door goed moet insmeren tegen schadelijke UV-straling? Hieronder lees je welk effect UVA en UVB-straling op de huid heeft en hoe je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Het verschil tussen UVA en UVB-straling

Zoals je hierboven las, zijn er twee vormen van UV-straling: UVA en UVB (UVC bestaat ook, maar dat komt niet door de ozonlaag heen). Wanneer je je ’s zomers op het strand of op het terras insmeert, doe je dit om de schade die UVB-straling aanricht te voorkomen, namelijk verbranding. De reden dat het belangrijk is om je huid het hele jaar door te beschermen tegen UV-straling, is eigenlijk UVA-straling.

Deze UVA-straling maakt maar liefst 95% uit van alle UV-straling die de aarde bereikt en is het hele jaar aanwezig. In tegenstelling tot UVB-straling, dringt UVA-straling gewoon door wolken én glas heen. Waar deze UVA-straling dan voor zorgt? Kort gezegd rimpels en huidkanker. Linke soep dus. De straling dringt door tot diep in de huid (de lederhuid, onder de opperhuid) en zorgt voor de productie van vrije radicalen, die deze cellen op de lange termijn kunnen beschadigen. Dit zorgt weer voor een verslapping in de huid waardoor je, jawel, rimpels krijgt.

En wat nu?

Om al deze ellende te voorkomen, raden we één ding aan: smeer je in. Altijd en zo vaak mogelijk. Of de zon nou schijnt, of niet. Let er hierbij ook goed op dat je een product gebruikt dat zowel beschermt tegen UVA als UVB-straling. Sommige producten beschermen namelijk alleen tegen UVB-straling, terwijl de stiekeme UVA-straling vaak juist de boosdoener is.

Verder maakt het ook nog uit hoe vaak je je insmeert. Een product dat beschermt tegen de zon, doet dit helaas niet de hele dag. Eigenlijk wordt aangeraden om je elke twee uur in te smeren, maar het is begrijpelijk dat dit wat veel van het goede is. Probeer daarom in ieder geval een product dat beschermt tegen UVA en UVB-straling te verwerken in je ochtendroutine.

Hoe vind ik de juiste producten?

Natuurlijk wil je nu ASAP naar de dichtstbijzijnde drogist rennen om het zonneschap leeg te kopen. Voordat je dat doet, let nog heel even op. Je kunt namelijk niet zomaar elk product uit het schap trekken, want niet elk product biedt óók UVA-bescherming. Je herkent een product met de juiste bescherming, door een klein logootje op de verpakking met hierin twee rondjes waarin UVA en UVB staan.

Binnenkort doen wij een test welke producten het fijnst zijn in gebruik, dus ben je benieuwd naar welke zonbescherming het állerbeste werkt? Houd dan vooral NSMBL in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het verschil tussen UVA en UVB en waarom je tegen allebei moet beschermen
Sluiten