Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Love & Life 25 september 2018

Goed om te weten – dit zijn de 4 typen introverte mensen

Vroeger was het vreemd om dat te zeggen, maar inmiddels wordt het wel zo ongeveer geaccepteerd. Ook de wetenschap weet allang dat er een verschil is tussen introverte en extraverte mensen. Maar nu is er een andere vraag waar we nog geen antwoord op hebben: hoe onderscheiden we meerdere typen introverten?

Onze collega’s van Bedrock vertellen je hoe het zit.

Verschillende typen introvert

Er zijn meerdere manieren om dat te ‘meten’, bijvoorbeeld aan de hand van de populaire Myers-Briggs-persoonlijkheidstypen. Als je de test op 16personalities.com doet, krijg je een combinatie van vier letters die jou zouden moeten representeren. Op die methode is alleen wel wat kritiek, onder andere omdat hij gebaseerd wordt op wat je zelf invult.

Psycholoog Jonathan Cheek heeft dan ook een andere indeling gevonden. Hij ontdekte dat hij het woord ‘introversie’ heel anders opvatte dan zijn collega’s. Er komen allerlei stereotypen naar voren die vaak zelfs weinig te maken hebben met hoe introversie in wetenschappelijke literatuur wordt omschreven, vertelde hij Science of us.

Dus interviewde hij 500 introverte mensen om te vragen hoe zij er zelf over dachten. Op basis daarvan kwam hij uit op vier typen introverte mensen: de sociale, denkende, angstige en terughoudende introvert. En nee, daar hoef je er niet één uit te kiezen: waarschijnlijk ben je een mix van alle vier.

De sociale introvert

Hoewel introverten niet per se verlegen zijn, klopt het wel dat ze doorgaans de voorkeur geven aan kleine groepen of één persoon dan aan een groter gezelschap. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden. Dit type kenmerkt zich ook door graag alleen te willen zijn. Nope, het is totaal niet erg om op vrijdagavond het liefst thuis achter de tv te hangen (integendeel).

21 dingen die je zeker herkent als je een introvert bent

De denkende introvert

Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf. Een hoge mate van zelfreflectie is dan ook kenmerkend voor dit type – en we schreven al eerder over hoe goed dat is. Verder hebben ze een rijke fantasie en houden ze van dagdromen.

De angstige introvert

Geen enkele introvert heeft heel veel behoefte om met andere mensen te zijn, maar daar hebben ze allemaal een andere reden voor en vooral: ze voelen zich er ook heel anders bij. Waar de sociale introvert er simpelweg geen zin in heeft, voelt de angstige introvert zich heel (ik herhaal: heel) slecht op zijn of haar gemak in sociale situaties. Een ruimte in lopen waar allemaal mensen gezellig staan te kletsen? Error! En eenmaal thuis is het probleem nog niet opgelost, want de malende gedachten blijven gewoon doorgaan in je hoofd.

De terughoudende introvert

Terughoudende introverten zijn het tegenovergestelde van haantje de voorste en omschrijven zich het best door het motto ‘eerst denken, dan doen’. Ze doen het graag rustig aan (ook ‘s ochtends met opstaan) en hebben tijd nodig om dingen te verwerken voor ze ernaar handelen.

Ben je benieuwd welk type introvert jij bent? Dan kun je deze quiz doen.

Deze 5 bloedirritante dingen moet je nóóit tegen een introvert persoon zeggen

Reageer op artikel:
Goed om te weten – dit zijn de 4 typen introverte mensen
Sluiten