Hoe verveling je helpt productiever te worden (ja, dat lees je goed)

Inmiddels zitten we meer dan een maand thuis, en de verveling slaat toe. Om het maar even netjes te zeggen: je verveelt je kapot. En hoewel verveling klinkt als iets slechts, is er ook een mogelijkheid om het om te zetten naar productiviteit en creativiteit. Je moet alleen even weten hoe.

Verveling kan soms lijken op stilstand, maar door je verveling op de juiste manier te tackelen kan het je heel veel opleveren. Ook op het gebied van werk.

Verveling omzetten in productiviteit

Door je te vervelen, kan je op langere termijn meer gedaan krijgen. Dat klinkt nog wat abstract, maar laat het ons uitleggen. In 2018 is er een onderzoek gedaan, waarbij proefpersonen saaie klusjes moesten doen. Denk aan M&M’s één voor één op kleur sorteren. Een andere groep mocht tegelijkertijd een uitdagende taak uitvoeren. Daarna moest de hele groep nog een nieuwe opdracht uitvoeren.

Je raadt het misschien al: de taak daarna werd door de proefpersonen met het saaie taakje significant beter uitgevoerd. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit was van deze groep beter. Moraal van het verhaal: als je je verveelt of iets saais aan het doen bent, is de kans groot dat je in de opdracht daarna wél productiever bent. En dat kan zowel op werk als privé erg handig zijn.

Hoe verveling ook voor creativiteit kan zorgen

Deze is voor iedereen die onder de douche ook altijd de beste ideeën krijgt. You’re not the only one. Tijdens deze “saaie” taak heeft jouw brein de vrije loop om eens flink buiten de lijntjes te kleuren, en de meest creatieve ideeën te bedenken. En ja, ook dat is getest.

Ben jij op zoek naar hét idee voor een side hustle? Ben je op zoek naar nieuwe ideeën voor jouw home office, voor jouw bedrijf of misschien wel voor een eigen blog? Ga je even een flink potje vervelen, en wie weet kom je wel op een idee dat miljoenen waard is.

Tips om je te vervelen

Heb je het idee dat je je wel verveelt, maar dat je er totaal niet productief of creatief van wordt? Onze gouden tip: leg je telefoon dan eens weg en zet je tv eens uit.

Eindeloos scrollen door Instagram en talloze TikToks bekijken voelt misschien hetzelfde als vervelen, maar je geeft je brein niet de ruimte om je écht te vervelen. Sterker nog, je brein krijgt hierdoor constant nieuwe prikkels om te verwerken. En dat is dan weer niet goed voor de productiviteit.

Reageer op artikel:
Hoe verveling je helpt productiever te worden (ja, dat lees je goed)
Sluiten