Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 8 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Waar gaat je vet nou eigenlijk écht naartoe als je afvalt

Afvallen is een lastige taak voor velen. In essentie lijkt het makkelijk; gezond eten en veel sporten. En als dat lukt, is het al helemaal fantastisch. Maar heb je er ooit over nagedacht waar dat vet daadwerkelijk naartoe gaat?

Vet na afvallen

Als je er goed over nadenkt dan is afvallen best een bizar iets. Het ene moment heb je een zwembandje, het andere moment is ‘ie verdwenen. Is het opgelost? Is het ergens heen? We snappen het niet.

Als je net zoveel verbeelding hebt als wij, dan zie je misschien ook kleine stukjes vet voor je die soort van ontploffen en verdwijnen in de lucht. Maar dat is (natuurlijk) niet waar. Vet ‘lost’ niet zomaar op als je een paar weken sport.

Natuurkundige Ruben Meerman heeft voor ons het goede antwoord. Hij zegt: “The correct answer is that most of the mass is breathed out as carbon dioxide. It goes into thin air.” Ja, dat las je goed. Je ademt vet uit.

Hoe dan

Zit je er klaar voor? Zo ongeveer 80% (!) van je vet verdwijnt uit je lichaam via je longen en slechts 20% raak je kwijt via urine, zweet en tranen, aldus Ruben.

Mocht je je nu, net als wij, een beetje dommig voelen doordat je dit mind-blowing feitje niet wist? Maak je geen zorgen, we zijn niet de enigen. Er zijn genoeg doktoren en diëtisten over de hele wereld die ervan overtuigd waren dat vet omgezet werd naar spiermassa, of dat het veranderde naar energie of hitte, waardoor het dus ‘verbrandde’.

Misschien ben je geneigd om gewoon vet hard te ademen de hele dag in plaats van jezelf naar de sportschool slepen. Dat werkt dus niet, helaas. Vet moet namelijk eerst door een metabolisch proces gaan voordat het daadwerkelijk weg kan. Maar aan de andere kant, dat proces kan je wel versnellen, waardoor je dus sneller je vet uitademt.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te beseffen dat deze conclusie is getrokken uit één onderzoek en dat er wel iets meer nodig is om dit 100% te bewijzen.

Ben je bezig met afvallen? Dan vind je dit waarschijnlijk ook interessant.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waar gaat je vet nou eigenlijk écht naartoe als je afvalt
Sluiten