Alex Ebbers
Alex Ebbers Post 06/07/2018

Veteranen verdienen een stuk meer erkenning dan ze nu krijgen en dit is waarom

De Nijmeegse Vierdaagse gaat op 17 juli weer van start. Nu zegt de Vierdaagse je misschien niet zoveel, en dat is precies de reden dat we er even aandacht aan willen besteden. Ieder jaar lopen er namelijk veel Nederlandse veteranen mee in de tocht, en die verdienen een flink applaus. Waarom? Dat lees je hier.

Wat zijn veteranen?

Een veteraan ben je als je als Nederlandse militair het Koninkrijk hebt gediend in gevaarlijke situaties, zoals oorlogen, maar ook tijdens vredesmissies in internationaal verband. Hoewel vaak wordt gedacht dat veteranen niet meer in dienst zijn van Defensie, hoeft dit zeker niet altijd zo te zijn; veteranen kunnen nog steeds in dienst zijn. Veel veteranen voelen zich ook bij terugkomst nog verbonden met hun missiegebied. Sommigen zetten zich nog jarenlang in voor het vaak door oorlog getroffen land.

Het Veteraneninstituut bij de Nijmeegse Vierdaagse

Het mag duidelijk zijn dat veteranen erkenning verdienen. Het Veteraneninstituut zet zich in voor het uitdragen en stimuleren van waardering voor veteranen, maar vraagt sinds dit jaar ook tijdens de Nijmeegse Vierdaagse extra aandacht voor het thuisfront van veteranen. Voor hen verandert er namelijk ook veel, zowel wanneer een partner op missie is, als wanneer deze terugkomt. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zullen er daarom dit jaar zowel veteranen als thuisfronters meelopen.

Sabine is veteraan en thuisfrontier tegelijkertijd

Een mooi voorbeeld van iemand die in beide kampen speelt is Sabine van der Rijst-van Zwam. Vanaf haar 28e had Sabine een functie bij de Koninklijke Luchtmacht in Soesterberg. Ze ondersteunde deze voor een aantal jaar bij de logistieke ondersteuning, waarna ze ook op missies ging. De ervaring die haar het meeste bijbleef was een luchtaanval in Afghanistan, een kilometer verwijderd van haar kamp. Wanneer ze daar naar het hoofdkantoor of naar een ander kamp moesten, werden ze vervoerd in een gepantserde jeep. “Vol gas reden we van locatie naar locatie, waarbij de jeep onder geen enkele voorwaarde gestopt mocht worden.”

Momenteel werkt Sabine niet meer voor Defensie, maar haar man Guido nog wel. Ze ontmoetten elkaar op de basis in Soesterberg, waar Guido werkzaam is als majoor bij de luchtmacht. Toen Sabine zwanger werd van hun eerste kind stopte ze met werken voor Defensie. Inmiddels hebben de twee drie kinderen, waaronder een tweeling. Guido gaat nog regelmatig op missies en kwam onlangs nog terug van een driemaandse missie in Jordanië, maar voor Sabine is het genoeg geweest. Ze vertelt over haar positie als thuisfront: “Ik heb jonge kinderen en papa was in het buitenland aan het vechten tegen IS. Dat was best zwaar.”

Wat Sabine heeft geleerd van haar tijd bij Defensie? “Pluk de dag en geniet van je vrijheid. Geniet van iedere dag die je hebt.” Na haar missies én die van Guido, is ze van mening dat er wel wat meer waardering mag komen voor wat er allemaal gebeurt in missiegebieden.

Bernadette was achttien toen ze werd uitgezonden

Bernadette werd twee keer vijf maanden vanuit de landmacht uitgezonden naar Afghanistan. De eerste keer was ze pas achttien jaar en werkte ze bij verpleging, opname en opslag. De tweede keer dat ze op missie ging had ze de verantwoordelijkheid over het mortuarium, waar ze alle overledenen van de oorlog verzorgde.

Hoewel de tijd tijdens de missies niet eenvoudig was, bestempelt ze haar ervaring toch wel als positief, omdat het zulk dankbaar werk was. Zo kreeg ze veel erkenning van de lokale bevolking. Ze merkte dat die erg dankbaar was dat zij en haar collega’s er voor hen waren. Ze vertelt: “Het helpen van andere mensen in een ander land, dat je je steentje kan bijdragen zorgt voor een gevoel van waardering”. Daarnaast kreeg ze goede begeleiding, waardoor ze goed voorbereid was op haar tweede missie. De belangrijkste les die Bernadette uit haar ervaringen haalde, is “wees blij met wat je hebt en maak je vooral niet druk om kleine dingen. Het heeft geen zin je leven moeilijker te maken dan het is”.

Erkenning bij de Nijmeegse Vierdaagse

Sabine is een van de 150 veteranen die dit jaar namens het Veteraneninstituut meeloopt met de Nijmeegse Vierdaagse van 17 tot en met 20 juli. De jongste deelnemer die namens het Veteraneninstituut mee zal lopen is twaalf jaar en loopt mee voor het thuisfront, de oudste is 83 jaar. In totaal lopen er 6000 militairen mee. Met zo’n groot aantal veteranen en militairen dat meeloopt, mag het duidelijk zijn dat de Nijmeegse vierdaagse een belangrijk evenement is voor veel van hen. Ze komen samen om bij te kletsen met mede-veteranen, steun te vinden bij elkaar en dit jaar in het bijzonder om hun waardering te uiten voor het thuisfront. Zo krijgt ook deze de erkenning die het, net zoals veteranen zelf, zo hard verdient.

Wil je meer weten over veteranen en het veteraneninstituut kijk dan op www.veteraneninstituut.nl

In samenwerking met het Veteraneninstituut

Reageer op artikel:
Veteranen verdienen een stuk meer erkenning dan ze nu krijgen en dit is waarom
Sluiten