Jaime Andreas
Jaime Andreas Love & Life 15 sep 2020

8 tips om je video sollicitatie te rocken

Sinds de pandemie is uitgebroken, vinden veel dingen online plaats. Dit is niet altijd even leuk, maar helaas moeten we daarmee dealen. Zo kan het voorkomen dat een werkgever ervoor kiest om een video sollicitatie op afstand te doen in plaats van face-to-face. Dit soort sollicitaties vereisen toch een andere voorbereiding.

Het doen van een video sollicitatie is waarschijnlijk een beetje onwennig, maar ook in deze sollicitatie kun je shinen en ervoor zorgen dat je de belangrijke baan binnen harkt.

Tips voor je video sollicitatie

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je van tevoren al de camera van je laptop hebt getest, dat je zeker weet dat je microfoon het doet en dat je laptop is opgeladen. Zo kan de technologie je niet in de steek laten.

2. Oefenen voor de camera

Probeer ook alvast voor de camera te oefenen met praten. Kijk hoe je er voor de camera uitziet, kies een hoek uit waar jouw gezicht er het mooist in uit ziet en zet alles goed neer voor je video sollicitatie.

3. Lees je in over het bedrijf

Zoals bij iedere sollicitatie is het belangrijk om je goed in te lezen over het bedrijf en dat je niet voor verrassingen komt te staan over de baan. Dit is niet anders dan normaal, dus vergeet het niet.

4. Geen neppe achtergrond

Een neppe Zoom-achtergrond van een strand of een ver land ziet er grappig uit, maar kan ook afleidend zijn en onoprecht overkomen. Wil je liever niet je eigen huis laten zien? Kies dan voor een plek waar je alleen een muur ziet.

5. Maak aantekeningen

Houd een notitieboekje en een pen bij de hand zodat je aantekeningen kunt maken over de baan. Zoals wanneer je zou kunnen beginnen, tijden, geld en nog meer informatie. Typen terwijl je met iemand aan het videobellen bent, ziet er niet altijd netjes uit.

6. Maak oogcontact

Via de camera is het lastig om echt oogcontact met iemand te maken, maar zorg er in ieder geval voor dat het eruit ziet alsof je naar iemand kijkt. Kijk niet weg of naar een ander punt in je beeldscherm. De werkgever ziet niet waar jij naar kijkt en denkt misschien dat je nog iets anders aan het doen bent.

7. Laat mensen uitpraten

Praat zo min mogelijk door mensen heen en onderbreek ze niet. Als het voorkomt dat jullie per ongeluk op hetzelfde moment iets zeggen, laat de werkgever dan eerst zijn of haar praatje doen. Daarna kun jij je zegje doen zonder dat het onbeleefd overkomt.

8. Wees vooral jezelf

Het is vooral belangrijk dat je ook nu jezelf blijft en comfortabel bent. Beschouw deze virtuele sollicitatie niet iets totaal anders. Stel jezelf voor, lach een beetje, beantwoord vragen, stel vragen en wees vooral eerlijk.

Lees ook: Zo overleef je ongemakkelijke situaties tijdens een (online) sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 tips om je video sollicitatie te rocken
Sluiten