Redactie
Redactie Advertorial 25 februari 2020

Vintage pareltjes scoren bij de kringloop? Hier moet je op letten!

Kleding met een langere levensloop is beter voor het milieu. Want een item dat er niet uit gaat, hoeft ook niet te worden vervangen. Maar tien jaar dezelfde kledingkast is ook niet helemaal wat we willen. Daarom kan shoppen bij de kringloop een goede optie zijn. Misschien vind je wel een vintage eyecatcher!

Geef het een kans

Als je voor het eerst een kringloopwinkel binnenstapt, kan het overweldigend zijn. En ja… het kan zelfs wat muffig ruiken. Afhankelijk van de winkel die je hebt uitgekozen, kan het ook zomaar zijn dat je moet graaien in een berg kleding. Misschien vind je dat niets, maar het is zeker iets om te overwegen. De meeste schatten liggen onderop! Laat je trouwens ook niet tegenhouden door een broek die net ietsjes te groot is, of een trui met een gaatje in de mouw. Dat zijn dingen die je gemakkelijk kunt (laten) maken.

Check het labeltje

Op het labeltje zie je niet alleen van welke stof een item is gemaakt, maar ook in welk land het is geproduceerd. Aan de hand daarvan kun je inschatten hoe lang het stuk kleding ongeveer zal meegaan. Als je het zo duurzaam mogelijk wilt doen, kies je voor een item dat niet is gemaakt van polyester. Doe je dat toch, probeer ‘m dan eens te wassen in een speciale waszak of -bal, zodat de microplastics in ieder geval niet in het water terechtkomen.

Staar je niet blind op dat ene item

Als je naar binnen loopt in de hoop vintage Chanel mantelpakje op de kop te tikken, dan waarschuwen we je vast: die ga je hoogstwaarschijnlijk niet vinden. Zet je oogkleppen daarom af en kijk goed om je heen. Voor je het weet val je head over heels in love met iets dat je normaal gesproken nooit zou hebben uitgekozen.

Maar laat je ook niet compleet gaan

Het is goedkoop en er is allerlei leuks, we get it. Maar als je de winkel uit loopt met tassen vol spullen die je misschien twee of drie keer gaat aantrekken, ga je een beetje voorbij aan het doel van vintage shoppen. Vraag jezelf, voordat je iets koopt, af of je het echt nodig hebt. En hoe vaak denk je het te gaan dragen? Als dat maar een of een paar keer is, kun je misschien beter iets huren. Beter voor het milieu én een overzichtelijke kledingkast.

Hoeveel (nieuwe) kledingstukken koop jij per jaar? Via de leuke, snelle zelftest van energiemaatschappij ENGIE kun je precies zien hoeveel CO2 je daarmee uitstoot. De test, waarbij je daarnaast invult hoeveel kaas en vlees je eet, hoe vaak je de auto pakt en op welke temperatuur jouw thermostaat staat, geeft je gelijk opties om je CO2-uitstoot gemakkelijk te verminderen. Je vult ‘m in door op de knop hieronder te klikken!

Knop ENGIE

 

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Vintage pareltjes scoren bij de kringloop? Hier moet je op letten!
Sluiten