Redactie
Redactie Bizarre Bekentenis 2 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Violet (25): ‘Ik heb een hekel aan mijn oudere zus, omdat ze altijd in het middelpunt van de belangstelling staat’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je het verhaal van Violet* (25).

‘Ik heb een hekel aan mijn oudere zus, omdat ze altijd in het middelpunt van de belangstelling staat’

Je familie heb je niet voor het uitkiezen. De 25-jarige Violet begint zich steeds meer te ergeren aan het gedrag van haar oudere zus, met wie ze altijd een goede band had. Er is namelijk iets dat haar stoort: haar zus weet altijd de aandacht op zich te vestigen.

Hi Violet, zou je ons kunnen vertellen over de band die jij met je zus hebt?

”De band met mijn zus, Leona, is altijd heel goed geweest. We schelen maar twee jaar, waardoor we altijd goed konden levelen. We begrepen dezelfde dingen, wisten wat hip was en lazen onze ouders daarom vaak de les. Dat schept toch een band. Tijdens onze middelbare schoolperiode hadden we allebei erg ons eigen leventje, met eigen vriendengroep. Toch hadden we ook veel gemeenschappelijke vrienden en kennissen.”

Wanneer is de band veranderd?

”Ik denk sinds ik in Amsterdam woon. Mijn zus ging twee jaar eerder, toen ze negentien was. Dus toen ik negentien was, wilde ik ook graag de grote stad in. Ik denk dat ik altijd een beetje tegen haar heb opgekeken en een voorbeeld aan haar nam. Ik zag hoe de mensen om haar heen haar op een voetstuk zetten, dus vond ik haar heel cool.

Toen ik in Amsterdam kwam wonen heeft ze me op sleeptouw genomen. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Ik mocht mee naar feestjes en werd na een tijdje ook bij iedereen op verjaardag uitgenodigd. Toen mijn eigen vriendinnen langzaamaan ook naar Amsterdam verhuisden, mengde de vriendengroep zich nog meer. Dat is nu al een aantal jaar zo.

Nu onze levens nog meer in elkaar verstrengeld zijn, zie ik dat ze vooral zichzelf op de voorgrond duwt.”

Op wat voor manier doet ze dat dan?

”Leona is het type dat niet geruisloos binnenkomt, totaal geen sociale angst heeft en ook nog eens bloedmooi is. Dat zeg ik niet omdat het mijn eigen zus is. Iedereen die haar ziet kan beamen dat ze knap is. Daarnaast is ze ook best grappig, waardoor ze al snel de aandacht op zich heeft. Vroeger keek ik daar altijd van een afstandje vol bewondering naar, maar nu ik met haar omga als vriendinnen, zie ik dat ze die aandacht wel opeist.

Vooral als het om mannen gaat, duwt ze zichzelf graag naar voren. Leona en ik zijn allebei single en het is al meerdere keren gebeurd dat zij een leuke jongen voor mijn neus wegkaapt. Ze wurmt zichzelf tussen het gesprek en eist de aandacht op. Heel irritant vind ik dat. Maar als ik haar daarop aanspreek, dan zegt ze dat ze geen idee heeft dat ze dat doet.

Niet alleen in Amsterdam is het zo, maar ook bij onze ouders. Als we thuis zijn, dan is zij voor 90% van de tijd aan het woord. Dat was altijd al zo, maar nu vind ik het extra irritant.”

Wil je iets aan deze situatie veranderen?

”Ja, maar ik weet even niet zo goed wat ik kan doen. Ik wil haar ook niet tegen me hebben, want ze is mijn zus, en ik heb ook een groot deel van mijn sociale leven aan haar te danken. Toch wil ik van die irritatie af. Ik heb het al met mijn moeder besproken, maar die zegt dat Leona ‘gewoon zo is’. Misschien moet ik dat maar accepteren en een beetje afstand houden.”

*Violet en Leona hun namen zijn gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.