Viora (29) overleefde leukemie en spoort nu anderen aan om hun dromen waar te maken

Viora Rebergen woont net samen met haar vriend Joost van Willigenburg als haar leven instort: ze blijkt acute lymfatische leukemie te hebben. Viora en Joost komen in een rollercoaster terecht. Van fulltime werken en vijf keer per week sporten verandert Viora’s leven in doktersbezoeken en chemo’s. De dromen die ze hebben spatten uiteen. In hun boek ‘Beter op reis’ beschrijven ze deze heftige periode in hun leven en al het positieve wat eruit voorkwam: van de lessen die ze leerden tot een wereldreis van een jaar.

“We hopen anderen te laten inzien dat het mogelijk is om je dromen waar te maken en dat dat uiteindelijk het allerbelangrijkst is”, zegt Viora. “Zonder dat ze zo’n zwaar ziekteproces hoeven door te maken.”

De diagnose leukemie

Het is eind 2015 als Viora erg last krijgt van haar spieren. Omdat de twee op dat moment veel sporten raadt Joost haar aan om meer rust te nemen. Maar ondertussen wordt Viora ook steeds bleker en vragen steeds meer mensen wat er aan de hand is. Als ze op oud & nieuw de avond niet door komt en niet meer op haar benen kan staan van de pijn, dringen Joost en Viora’s moeder er op aan dat ze naar de huisarts gaat.

“De huisarts vertelde dat ik volgende week de uitslag van het bloedprikken zou krijgen, maar twee uur later werd ik al gebeld”, vertelt Viora over die periode. “Ik moest meteen naar het ziekenhuis voor een bloedtransfusie. Mijn Hb-waarde was nog maar 2,6 en voor vrouwen geldt normaal een Hb-gehalte tussen de 7,5 en 10. Het was een wonder dat ik nog niet een paar keer was flauwgevallen.”

Na twee dagen in het ziekenhuis kwam de diagnose: Viora bleek acute lymfatische leukemie te hebben. “Dan stort je wereld in”, zegt Joost. “We waren zo jong en woonden net samen. Je denkt aan een toekomst met z’n tweeën, maar dan komt dit opeens tussendoor. Al heel snel ga je in de overlevingsmodus.

“Je schuift alles aan de kant om ervoor te zorgen dat zij zich zo goed mogelijk voelt ondanks de ellende.”

Wat er op dat moment verder in de wereld gebeurt, maakt even helemaal niets uit.”

Leerzame periode

Hun leven zag er op dat moment compleet anders uit dan die van leeftijdsgenoten. “Je wordt er heel snel veel ouder door”, zegt Viora. “Zij doen wat ze willen en jij ligt in het ziekenhuis letterlijk te vechten voor je leven.” Viora en Joost leren in deze periode veel. Over henzelf, hun vrienden, over keuzes maken en over wat nou écht belangrijk is in het leven.

“We zeggen het wel eens tegen elkaar: zo’n ziekteproces gun je niemand, maar die geestelijke ontwikkeling wel”, zegt Joost. De grootste les die ze leerden is om zich niets aan te trekken van de druk van de maatschappij. “Tussen de 20 en 45 jaar moet je zoveel van de samenleving”, zegt Joost. “Je moet carrière maken, veel geld verdienen, een huis kopen, trouwen en kinderen krijgen.”

Viora wil iedereen op het hart te drukken om vooral te doen wat hij of zij zelf wil. Voor henzelf betekende dat een wereldreis van een jaar. “Een half jaar na mijn diagnose zei ik tegen Joost dat ik een jaar op wereldreis wilde als ik het zou overleven”, zegt Viora.

“Ik wilde niet weer in het normale leven stappen alsof er niets was gebeurd.”

“Een wereldreis leek me perfect om die periode af te sluiten en het leven te vieren.”

Viora Rebergen en Joost van Willigenburg op reis
Bron: Viora & Joost

Joost was niet meteen enthousiast. “We hadden een koophuis in Utrecht, ik had een goede baan als salesmanager. Ik zag geen reden om in zo’n avontuur zonder zekerheden te storten. Maar door de ziekte leer je op een gegeven moment: dit is niet alleen het leven. Je gaat je afvragen of het leven dat je momenteel leidt je wel echt gelukkig maakt.” Nu hopen de twee dat ze anderen kunnen laten inzien dat het waarmaken van je dromen uiteindelijk het allerbelangrijkst is.

Duwtje in de juiste richting

Het boek ‘Beter op reis’ dat vandaag uitkomt moet mensen dat duwtje in de juiste richting geven. Het vertelt het verhaal vanaf het moment dat Viora ziek werd, vanuit beide perspectieven. “We denken dat het een positief en inspirerend boek is”, zegt Joost. “Het gaat namelijk over ons leven op dat moment en dat was echt niet alleen maar drama en huilen. Er komen niet alleen maar ziekenhuis ellende en doktersjassen voorbij, want we hebben in deze periode ook gewoon heel veel leuke, mooie en positieve momenten beleefd.”

Voor de mensen die hun dromen maar voor zich uit blijven schuiven, hebben de twee maar één advies: ga het gewoon doen. “Vraag jezelf wel eerst af hoe graag je het écht wil”, zegt Joost. “Is het echt een droom, of wil je het meer omdat je het bij anderen ziet? Zoek uit waar jij gelukkig van wordt. En of dat nou een wereldreis of juist wel carrière maken is, ga er dan ook echt voor.”

Maak een concreet plan, zodat je naar een doel toe werkt. “Dan moet je er dingen voor opzij zetten, maar als het echt je grootste droom is, is dat geen probleem”, zegt Viora. “Maar doe het gewoon en ga ervoor. Je kan beter spijt hebben als je het hebt geprobeerd dan dat je spijt hebt dat je het niet hebt gedaan.”

Lees ook: 5 financiële tips voor als je ooit je baan wil opzeggen en de wereld rond wil reizen

Reageer op artikel:
Viora (29) overleefde leukemie en spoort nu anderen aan om hun dromen waar te maken
Sluiten