Wacht even – 5x voedingsmiddelen die vegetarisch lijken, maar het niet zijn

Vegetarisch eten wordt  – thank god –  steeds populairder en meer mensen laten het vlees liggen. Dat is iets goeds, want we zijn lange tijd niet lief geweest voor onze planeet en de dieren. Een beginnende vegetariër is soms nog wat zoekende, terwijl de doorgewinterde vega alle kneepjes van het vak kent.

Of nouja, wist je dat deze dingen helemaal niet vegetarisch zijn? Als je je dan waagt aan het vega, flexitarisch of vegan leven, dan wil je niet per ongeluk tóch vlees eten. NSMBL to the rescue. 

5x voedingsmiddelen die vegetarisch lijken, maar het niet zijn

Door documentaires als David Attenborough: A Life On Our Planet wordt pijnlijk duidelijk hoe vervuilend de vleesindustrie is. Of je nu vegetarisch eet door het dierenleed of door de klimaatschade: you’re doing good, honey. 

Toch zijn sommige voedingsmiddelen best verraderlijk, want deze zes lijken een stuk vegetarischer dan ze zijn.

Kleine side note: het is maar net hoe ver je zelf wil gaan. Sommigen trekken de grens bij stukken vlees, sommigen bij vis en sommigen bij ieder dierlijk product. Wij vertellen absoluut niet dat je deze producten niet mag eten. We vertellen je alleen wat er precies inzit.

1. Parmezaanse kaas

We beginnen maar meteen met de pijnlijkste. We strooien royaal parmezaanse kaas over onze vleesloze pasta’s, want het is een goede smaakmaker. We hate to break te news to you, maar parmezaanse kaas is niet volledig vegetarisch.

Wanneer een parmezaanse kaas op de originele manier wordt bereid – en dat worden ze vrijwel allemaal – zit er kalfsstremsel in. Wat dit is? Kalfsstremsel wordt gewonnen uit het binnenste slijmvlies van de vierde maagkamer van een jonge babykoe.

2. Worcestershire saus

Worcestershire saus zit bomvol ansjovis. Dus tenzij je pescotariër bent, kan je dit sausje niet gebruiken. Al hebben wij geen idee waar je dit sausje überhaupt voor gebruikt.

3. Marshmallows

Het is officieel: voor een vegetariërs is er nu helemaal niets meer aan barbecuen. Zelfs de gesmolten marshmallows aan het einde bevatten sporen van dieren. Gelatine om precies te zijn. Gelatine is afgeleid van collageen in de huid en botten van dieren. Yikes.

4. Vijgen

Over deze valt te twisten, want het hangt er vanaf of je insecten als ‘dieren’ ziet. Wanneer een wesp een vijg bestuift komt ‘ie vaak binnenin vast te zitten. Om een vijg eetbaar te maken, moet er minstens één dode vrouwelijke wesp inzitten. Door alle enzymen breekt het lichaam van de wesp af, maar dat maakt het niet minder bizar.

5. Magere yoghurt

Net als marshmallows, bevat ook magere yoghurt gelatine. Niet best.

Grazia UK

Reageer op artikel:
Wacht even – 5x voedingsmiddelen die vegetarisch lijken, maar het niet zijn
Sluiten