Laura Gommans
Laura Gommans Love & Life 22 maart 2017

Volgens onderzoek begrijpt je hond écht hoe jij je voelt

Ze zijn blij wanneer jij blij bent en ze weten wanneer je een knuffel nodig hebt na een lange dag. Nee, je beeldt het je niet in: volgens onderzoek voelt je viervoeter écht aan hoe je je voelt.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Biology Letters, lieten onderzoekers 17 volwassen familie-honden naar foto’s kijken. Op de foto’s waren mensen of honden te zien met blije/speelse uitdrukkingen of boze/agressieve uitdrukkingen. Bij de foto’s kregen honden ook geluiden te horen die ze associeerden met positieve of negatieve situaties, zoals geblaf of stemmen in een onbekende taal.

De honden keken langer naar de foto’s als de gezichtsuitdrukking paste bij de emotie die ze hoorden. Dus wanneer ze een blij gezicht zagen met een blije stem, keken ze langer dan bij een vrolijk gezicht met een negatieve stem. Er was geen verschil in tijdbij boze of blije uitdrukkingen. Dit suggereert dat de honden snapten wanneer een gezichtsuitdrukking niet klopte bij de stem, en dus een menselijke gezichtsuitdrukking kunnen herkennen.

Natuurlijk is dit onderzoek geen definitief bewijs dat honden de menselijke emoties begrijpen, maar iedereen die een hond heeft, heeft daar geen bewijs voor nodig.

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek begrijpt je hond écht hoe jij je voelt
Sluiten