Laura Gommans
Laura Gommans Love & Life 26 jul 2017

Volgens onderzoek is dit het vrolijkste liedje aller tijden

Weer zo’n onderzoek waarvan we denken: je moet er maar op komen. Er is namelijk een super duper serieus onderzoek gedaan naar wat het vrolijkste liedje aller tijden is.

Een onderzoek aan de Universiteit van Missouri heeft de antwoorden voor je: het is namelijk ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen. Suck it, Pharrell.

Hoe is het onderzoeksteam tot deze conclusie gekomen? Ten eerste lieten ze hun respondenten twee weken lang alleen naar ‘upbeat’ muziek luisteren, en kwamen ze tot de conclusie dat vrolijke muziek mensen daadwerkelijk gelukkiger maakt. Naar aanleiding van dat onderzoek werden de onderzoekers wel benieuwd naar welk liedje mensen het vrolijkst maakt.

Neurowetenschapper Jacob Jolij bestudeerde 126 (Westerse) liedjes van de afgelopen vijf decennia. Deze lijst werd samengesteld vanuit een enquête onder 2.000 Britse mensen, waarin ze gevraagd werden van welke liedjes ze het gelukkigst werden.

Het patroon was al snel duidelijk. Het gemiddelde tempo van een ‘gelukkig’ liedje ligt een tikje hoger dan die van het gemiddelde liedje. Het gemiddelde tempo van popmuziek ligt rond de 118 BPM (beats per minute). De geselecteerde liedjes hadden een gemiddeld tempo van tussen de 140 en 150 BPM.

‘Don’t Stop Me Now’ werd genoemd door bijna tweederde van de ondervraagden. Kleine side note: je afkomst en cultuur hebben een hoop te maken met welke muziek je leuk vindt. Dit is natuurlijk in een Westers land onderzocht, en het spreekt voor zich dat ze in de binnenlanden van Afrika of op Groenland waarschijnlijk heel weinig voelen voor Queen. Daar hebben ze weer hun eigen feel good muziek!

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

University of Missouri

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek is dit het vrolijkste liedje aller tijden
Sluiten