Voor eens en voor altijd: is het knakken van je vingers nou slecht of niet?

Als het gaat om het knakken van vingers zijn er twee soorten mensen: degenen die rillingen krijgen bij alleen al de gedachte aan knakkende vingers en de mensen die het knakken van hun vingers enorm bevredigend vinden. Deze twee types hebben verrassend genoeg vaak ook verschillende meningen over de mogelijke gezondheidsrisico’s hiervan.

Om deze vraag voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, besloot professor Dr. Robert D. Boutin van de University of California te onderzoeken waar het geluid bij het knakken van je vingers vandaan komt en – nog belangrijker – of dit negatieve gevolgen heeft voor je gewrichten.

Voor het onderzoek vond Boutin 40 volwassenen die bereid waren hun vingers te knakken terwijl er een ultrasound van hun gewrichten werd gemaakt. Van deze volwassenen waren er 30 die hun vingers regelmatig knakken, terwijl de andere 10 dit niet vaak deden. De deelnemers werden ook beoordeeld op grijpkracht, bereik van beweging en hoe los de gewrichten zijn voor én na het knakken. Zo kon Boutin eindelijk zien wat er nou eigenlijk gaande is, wanneer we onze vingers knakken.

schermafbeelding-2016-09-21-om-12-39-35

Wat bleek? Blijkbaar lichten onze gewrichten op wanneer we onze vingers knakken. Geen grap: de onderzoekers omschreven het fenomeen als ‘fireworks’. Maar hoe dan? Er vindt een verandering in druk plaats wanneer ons gewricht knakt, wat resulteert in een bubbel van gas die een mini-explosie veroorzaakt. Via sonografie zie je daadwerkelijk een soort bliksemschicht.

Dit betekent echter niet dat we onze gewrichten licht laten exploderen, wanneer we onze vingers knakken: er werden zelfs totaal géén negatieve gevolgen van het knakken gedetecteerd. Er was geen verschil in grijpkracht en de gewrichten zwollen ook niet op. De grootste, positieve uitkomst? De gewrichten waren juist beter te bewegen ná het knakken.

In het kort?
Knakken kan geen kwaad er zorgt juist voor een (ongevaarlijke) mini-explosie die de druk op je gewrichten verlicht. Boutin voegt daar wel aan toe, dat het natuurlijk niet goed is wanneer het knakken pijn doet: “If it hurts, don’t do it!”. Weten we dat ook weer.

https://www.nsmbl.nl/7-tips-voor-mooiere-handen/

Thrillist

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd: is het knakken van je vingers nou slecht of niet?
Sluiten