Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Fashion 15 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Slow fashion duur? Dit zijn de 7 vormen van duurzaam shoppen

Lange tijd hebben we massaal onze koppen in het zand gestoken, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. We zien in dat het zo niet verder kan en daarom wordt duurzaam leven steeds meer een ding. Toch bestaat het misverstand dat duurzaam shoppen erg duur is, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Wij leggen je vandaag de zeven vormen van duurzaam shoppen uit.

Goedkope kleding van grote ketens is chill voor onze portemonnee, maar uiteindelijk betalen veel onderbetaalde werknemers en onze planeet daar de prijs voor. Niet eerlijk. Daarom shoppen velen nu een stuk bewuster en gaan we de groene kant op.

Zeven vormen van duurzaam shoppen

Vaak denken mensen dat duurzaam shoppen inhoudt dat je prijzige kleding shopt bij sustainable merken, maar dit is slechts één van de vele manieren. Wij leggen je graag uit op welke manieren je allemaal duurzaam shopt.

1. Custom made

Zelf kleding maken of laten maken is een duurzaam alternatief. Kleding laten maken is iets prijziger, maar hiervoor krijg je wel een op maat gemaakt kledingstuk terug. Zelf kleding maken is tijdrovend, maar ook erg leuk. In beide gevallen heb je de complete vrijheid en ben je niet afhankelijk van wat de winkels voor je ontwerpen. Klinkt als een droom.

2. Groen en schoon

Dit is duurzaam shoppen zoals we het kennen. Eerlijk gemaakt, zonder schadelijke stoffen. Meestal zijn dit soort producten wat prijziger, maar tegenwoordig produceren Zara, H&M en Weekday ook duurzame kledingstukken die van organische materialen gemaakt worden.

3. Kwaliteit en tijdloos

Kiezen voor kwalitatief goede en tijdloze designs is ook – deels – een duurzame keuze. Zo gaat het kledingstuk namelijk langer mee en raak je er niet snel op uitgekeken, waardoor je minder nieuwe kleding koopt.

4. Eerlijk en ethisch

De documentaire ‘The True Cost’ laat zien hoe beroerd de werkomstandigheden zijn voor mensen die in fast fashion-fabrieken werken. Grote ketens produceren hier voor weinig geld hun kleding, om het goedkoop te kunnen verkopen. Ethisch shoppen houdt in dat je kiest voor kleding die op een eerlijke manier is gemaakt. En meestal houdt dat in dat je er iets meer voor betaalt, maar dan zit erg geen zwart randje aan jouw item.

5. Repair, redesign en upcycle

Ook met de kleding die al in je kast hangt maak je nieuwe items. Dit houdt in dat je kapotte kledingstukken repareert of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. Zie het als recyclen van kleding. Goed voor onze aardbol en voor jouw bankrekening.

6. Huren, leasen en ruilen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om kleding te huren, leasen of ruilen. Zo zijn meerdere mensen blij met een kledingstuk en hangt het niet ongedragen in de kast. Vooral voor bijzondere gelegenheden is dit handig. Als je weet dat je een kledingstuk niet meer gaat dragen na die ene keer, kies er dan voor om het te huren of te lenen.

7. Tweedehands en vintage

Kleding tweedehands, of misschien wel vijfdehands, kopen is duurzaam as hell. Je support hiermee niet de fast fashion-industrie, door kleding te kopen die al bestaat. Weggooien is zonde en opnieuw maken onnodig, lang leve tweedehands kleding. Mocht je op zoek zijn naar echte koopjes, bezoek dan eens een vlooienmarkt als de IJhallen, hier koop je kleding voor een prikkie.

vormen duurzaam shoppen

Genoeg manieren om aan een leuke garderobe te komen, zonder onze planeet naar de knoppen te helpen of oneerlijke productie te supporten. Daar worden wij blij van.

Greenstrategy

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Slow fashion duur? Dit zijn de 7 vormen van duurzaam shoppen
Sluiten