Dit is waarom sommige mensen vreemdgaan

Er zijn weinig dingen die vertrouwen in een relatie zo kunnen schaden als vreemdgaan. Het is iets ingewikkelds, genuanceerds en pijnlijks. Waarom mensen vreemdgaan is een vraag met meerdere antwoorden, maar er zijn bepaalde aspecten die ertoe kunnen leiden.

Reden voor vreemdgaan

Een mes in je rug, je hart in duizenden stukjes op de grond en Beyoncé op repeat. Dat is hoe je er wel even bij ligt als je erachter bent gekomen dat je bae vreemd is gegaan. Je gaat jezelf de schuld geven, je afvragen of je wel sexy en lief genoeg bent en je identificeert je ineens maar wat goed met Bridget Jones.

Huwelijkstherapeute Nicole Richardson en psycholoog Wyatt Fisher zijn dieper ingegaan op het fenomeen vreemdgaan en waarom mensen geneigd zijn dit de doen. Wyatt zegt: “Usually, it’s because their top needs aren’t being met in the relationship. For women, it’s usually their need for emotional connection and for men it’s usually their need for physical connection. If needs aren’t being met in the relationship, then urges with others can become very common.”

Dus ondanks dat het misschien een pijnlijke gedachte is, is het dus mogelijk dat je partner vreemdgaat omdat hij of zij iets mist in jullie relatie. Natuurlijk maakt dit het zeker niet oké want vreemdgaan is simpelweg kut. Maar toch, het klinkt ergens wel logisch.

Nicole zegt: “There are a lot of different reasons and forms of cheating. Feeling ignored or neglected in your current relationship, having a difficult time feeling heard, feeling as though you cannot talk to each other honestly and openly about things, acting out sexually for validation, etc.”

Wat betekent dit?

Ondanks dat vreemdgaan misschien gebeurt omdat het niet helemaal lekker gaat tussen jullie en niet vanwege gebrek aan liefde, is het alsnog een redelijke steek in je hart. Mensen die vaak vreemdgaan willen meestal niet de relatie verpesten, maar willen hun eigenwaarde omhoog krikken. Ze hebben niet simpelweg schijt aan je, mocht dat enige troost bieden.

En nu?

De volgende stap is natuurlijk praten. Veel praten. Het is belangrijk dat partner bespreekt waarom zijn of haar behoeftes niet gehoord worden en hoe het ervoor zorgt dat je lief geneigd is om het ergens anders te zoeken. Wyatt zegt: “Also, it’s important to discuss ways they may not be meeting their partner’s needs too, so both have areas to work on. Their needs probably aren’t being met because they aren’t meeting their partner’s needs in some way. Therefore, unpacking these feelings and dynamics and seeking solutions for improvement is key.”

Mocht het zo zijn dat je de ander niet meer in de ogen kan kijken omdat hij of zij is vreemdgegaan, is dat ook heel begrijpelijk. De een kan het makkelijker loslaten dan de ander. In een ideale wereld zou je lief natuurlijk van tevoren aangeven dat het niet lekker gaan. Één ding is zeker: een relatie kan alleen standhouden als het vertrouwen er (weer) is.

Dit vind je ook leuk.

Het is écht mogelijk: Zo kom je over je vreemdgaande ex heen

Elite Daily

Reageer op artikel:
Dit is waarom sommige mensen vreemdgaan
Sluiten