8 lastige dingen waar je vriendengroep na het afstuderen doorheen moet gaan

Je diploma behalen is geen kattenpis, maar kort erna kom je al in een overgangsperiode terecht waarin veel verandert. Door deze veranderingen ontstaan er ook wat lastige kwesties waar je vriendengroep van je studie doorheen moet gaan.

Veranderingen na je studie

Je squad die je hebt leren kennen op je opleiding is een groep waar je super hecht mee bent. Zonder hen had je je tentamens niet gehaald, die late avonden in de boeken niet overleefd en waren alle feestjes minder leuk.

Nu je je diploma hebt behaald, verandert er veel en ga je langaam richting die enge grotemensenwereld, maar dat betekent niet dat je je groep hoeft te verliezen aan de volgende obstakels.

1. Het maken van plannen wanneer iedereen een andere agenda heeft

We vallen maar meteen met de deur in huis. Eén van de lastigste dingen is het voor elkaar krijgen om af te spreken op een moment waarop iedereen kan. Iedereen gaat andere roosters krijgen en de één heeft een negen tot vijf baan, terwijl de ander werkt in een nachtclub.

Probeer niet op te geven! Het was makkelijker om af te spreken toen jullie allemaal tegelijk een tussenuur hadden, maar het is niet onmogelijk om een moment te vinden waarop iedereen tijd heeft voor een drankje.

2. Omgaan met de afstand wanneer mensen verhuizen

Jullie trekken allemaal de wijde wereld in nu jullie afgestudeerd zijn. Grote kans dat minimaal één van jullie gaat verhuizen naar een andere stad of, god forbid, naar een ander land. Het is moeilijk om vriendschap te behouden wanneer jullie ver van elkaar vandaan wonen, maar gelukkig bestaan er postduiven en FaceTime. Het moet goed te doen zijn om contact te houden.

3. Nieuwe spots zoeken om af te spreken

Tijdens jullie studie spraken jullie standaard af in dat ene koffiezaakje naast de school. Dat is nu veranderd. Want sinds jullie je diploma’s behaald hebben, is de laatste plek waar je vrijwillig wilt hangen de buurt van school. Kies een leuk café in de stad wat jullie nieuwe vaste hangplek wordt. Bij voorkeur één waar de wijn het goedkoopst is.

4. Andere gespreksonderwerpen vinden naast school

Crushes, irritaties betreffende debiele leraren en gezamenlijke outfit-stress waren vaak jullie vaste gespreksonderwerpen. Nu al die dingen verleden tijd zijn gaan jullie onderwerpen waarschijnlijk veranderen naar bijvoorbeeld werk.

Mochten jullie elkaar nu echt niet meer begrijpen, dan kunnen jullie het altijd nog over die ene klasgenoot hebben of dat ene programma wat jullie altijd samen keken. De nostalgie, traan, traan.

5. Het geduld hebben om te dealen met de veranderingen

Naast veranderingen binnen de groep zelf, zijn er ook genoeg veranderingen in jullie persoonlijke leven. De periode van studie naar werk kan best overweldigend (lees: kut) zijn voor jullie allemaal, dus het is belangrijk dat iedereen het geduld heeft om hiermee om te gaan.

6. De goede balans tussen werk en privé vinden

De goede balans tussen werk en ontspanning vinden is iets wat altijd lastig is. Soms ben je gewoon moe en chagrijnig na een lange dag werken en is het laatste waar je zin in hebt praten met je vrienden.

Probeer je hier toch overheen te zetten, want juist dan is een beetje ontspanning met je vaste crew fijn. Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat jullie op donderdag drie uur ’s nachts thuiskomen omdat het zò gezellig was, want dat waardeert je werkgever niet echt.

7. Omgaan met het verliezen van een vriend hier en daar

Het is niet realistisch om te denken dat je al je vrienden van je studie behoudt voor de rest van je leven. Soms groei je uit elkaar en verwatert de vriendschap. De vrienden die je wel lang na je studie nog hebt zullen waarschijnlijk niet zo snel weggaan, ook niet na je derde mental breakdown van de week.

8. Zoek je makkelijkste manier om contact te houden

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen is even goed in WhatsApp of heel erg actief op social media. Daardoor kan het soms lastig zijn om een manier te vinden om contact te houden. Wij hebben er in ieder geval wel alle vertrouwen in dat jullie een manier vinden hierin. Anders heb je altijd nog de reünie over twintig jaar.

Deze 26 memes beschrijven de vriendschap tussen jou en je besties perfect

Elite Daily

Reageer op artikel:
8 lastige dingen waar je vriendengroep na het afstuderen doorheen moet gaan
Sluiten