Renée
Renée | LinkedIn Love & Life 3 sep 2018

6 belangrijke lessen die ik leerde over vriendschap in m’n 20s

Nu ik – NSMBL’s Renée – inmiddels een twentysomething ben heb ik het nodige meegemaakt op het gebied van vriendschap. Want geloof me, gaandeweg leer je het nodige over je vrienden en vriendinnen. Mijn tips deel ik hieronder met je.

Vriendschap tips

De fase van je tienerjaren naar je twenties is een enorme stap. Je gaat enorm veranderen. Oók hoe jij je vriendschap met andere mensen ziet en waardeert. Om je te behoeden voor fouten die ik heb gemaakt, heb ik tips op een rij gezet.

1. Liever een paar goede vriendschappen, dan bullshit mensen in je leven

De enige mensen die je in je leven nodig hebt zijn de mensen die altijd je back hebben. In een vriendschap is het belangrijk dat je er altijd voor elkaar bent. En nog beter: voor elkaar klaarstaat.

Er komt een moment in je leven waarop je beseft dat jij er voor een vriendin bent, maar zij niet voor jou. Of vice versa. Dat betekent vaak maar één ding: einde van de vriendschap. Dat is oké. Eén van mijn beste tips is dat een paar goede vriendschappen meer waard zijn dan bullshit mensen in je leven.

2. Wees volwassen en los ruzies zo snel en netjes mogelijk op

In de beste vriendschap komt ruzie voor. Jullie kennen elkaar door en door en soms botst het. Geen probleem, maar als ik één ding heb geleerd is dat je niet te lang moet wachten met goedmaken.

Koel af en bel je vriend(in) op. Sowieso is WhatsApp de duivel. Negen van de tien keer gooi je alleen maar olie op het vuur en duurt het nóg langer voordat het weer oké is tussen jullie. Dus pak de telefoon en bel.

3. Je hoeft niet ~BFF’s~ te worden met de vriendengroep van je partner

Kijk, niemand zit erop te wachten dat je complete aartsvijanden wordt met de vrienden van je partner. Dus ja, het is wenselijk als jullie door één deur kunnen en een leuke avond hebben. Maar geloof me, je hoeft echt niet matties for life te worden.

Grote kans dat je ook de verwachting hebt dat jullie vrienden worden. Maar het geeft helemaal niet als jullie niet zo close zijn als je van tevoren dacht. Het is zelfs chill als jullie allebei een aparte vriendengroep hebben. Dan word je niet zo’n ‘wij’-koppel.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen: Research: vriendschap op het eerste gezicht is écht een ding

4. Geef een ervaring cadeau in plaats van iets materieels

Ouder worden staat gelijk aan minder tijd voor elkaar hebben. Helemaal als je niet in dezelfde stad woont. Dus de tijd die jullie samen doorbrengen is extreem waardevol. Tip van de week: geef voor een verjaardag eerder een ervaring cadeau dan een geurkaars die ergens achterin de kast belandt.

Heb je tenminste een reden om nog een keer af te spreken. En fijn voor de ander: de kosten zijn on you.

5. Goede vrienden hoef je niet ieder dag te spreken

Terwijl je vriendinnetje maandenlang op reis is wil je niets liever dan al haar ervaringen horen. Maar weet je? In werkelijkheid werkt dat helemaal niet zo. Het is helemaal oké om elkaar niet iedere dag te spreken. Zelfs niet als jullie allebei in het land zijn.

Ja, het is hartstikke gezellig om elkaar iedere dag te spreken. Knap als je dat ook volhoudt. Maar een vriendschap is een goede vriendschap als jullie prima een dag of zelfs een week zonder communicatie kunnen. Vóóral als het iedere keer weer als vanouds voelt.

6. Maak tijd voor één-op-één dates

Of je nu losse vriendschappen hebt of een groep: maak tijd voor één-op-één tijd met iedereen. Juist voor groepen is dit belangrijk. Dan ben je op een gegeven moment toch closer met bepaalde personen en besteed je minder tijd aan mensen die ook belangrijk voor je zijn.

In een één-op-één situatie is het makkelijker om echt goed op de hoogte te blijven. Sommige dingen zeg je nu eenmaal liever niet in een groep, maar wil je wel kwijt bij vriendinnen.

Et voilà, hierbij mijn levenslessen slash tips.

Deze 26 memes beschrijven de vriendschap tussen jou en je besties perfect

Reageer op artikel:
6 belangrijke lessen die ik leerde over vriendschap in m’n 20s
Sluiten