Lobke Killaars
Lobke Killaars Love & Life 9 okt 2018

Zo herken je een toxic vriendschap

Vriendschappen komen en gaan. En sommige moeten vooral gewoon snel gaan. De eerste trein pakken naar heel erg verweggistan. Het is alleen niet altijd zo makkelijk een toxic vriendschap te herkennen. Dit is hoe jij die dodelijke vriendschap herkent.

Vriendschap voor het leven… of toch niet?

Niet elke vriendschap is bevredigend of gezond voor je. In zo’n vriendschap mag je dan ook absoluut voor jezelf kiezen. Volg deze stappen om te kijken of je die vriend(in) toch maar eens dag wil zwaaien met je handjes.

1. Hoe voel jij je in zijn of haar gezelschap?

Ook al is het handig om precies te weten waarom iemand slecht voor je is, vaak zegt een gevoel al veel. Voel jij je niet helemaal chill bij de ander? Dan zit er waarschijnlijk al iets niet helemaal lekker.

2. Kan jij jezelf zijn?

Als je met deze vriend(in) bent, denk je dan na over hoe je doet? Over wat je zegt? Over wat de ander denkt (over jou)? Hmm, dat is bij echte vrienden niet nodig. Die accepteren en respecteren je zoals je bent. Voor de volle tienduizend procent, inclusief rare trekjes en al.

Ben jij bang dat de ander gaat roddelen achter je rug om, of dat je stiekeme rollende ogen krijgt wanneer je een opmerking maakt? Maak dan dat je weg komt. Rennen op standje 130km/u.

3. Roddelen ze veel over anderen?

Is je vriend(in) steeds tegen jou aan het roddelen over andere vrienden? Dan is het niet verrassend als ze hetzelfde bij jou doen. Er kan dan nog zo leuk in je face gelachen worden, als ze achter je rug om onaardig doen, zijn ze je aandacht niet waard.

4. Kost de persoon je te veel energie?

In de intro noemden we mensen die alleen maar moeite en energie kosten. We kennen allemaal wel iemand van wie we maar al te graag afscheid nemen. Sommige mensen zijn gewoon extreem vermoeiend.

Het kan energie kosten omdat je niet jezelf kan zijn, omdat ze aan één stuk zeuren of omdat ze alleen maar aan zichzelf denken en over hun eigen hebben en houwen kunnen praten. Hou op hoor. Voel jij je leeg na zo’n ‘gezellig’ avondje? Dan is hij of zij jouw tijd en energie niet waard. Stop deze alsjeblieft in iemand anders.

5. Komt het van twee kanten?

Wanneer jij altijd degene bent die belt of iets probeert te regelen, houdt het op een gegeven moment op. Het is geen one-way street.

Ook als jij dingen overhebt voor de ander en je krijgt dit op geen enkele manier terug, is dat geen goed teken.

6. Is de ander egoïstisch?

Dit heb je door bovenstaande vragen waarschijnlijk al een beetje beantwoord. Is iemand vrijwel alleen met zijn eigen ikke ikke ikke bezig? Laat deze persoon dan lekker zijn of haar ding doen en focus je op de mensen die wél echt vrienden zijn.

Liever een paar goede vrienden, dan een ontelbare lading neppe, right?

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Deze 26 memes beschrijven de vriendschap tussen jou en je besties perfect

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo herken je een toxic vriendschap
Sluiten