Tessa Ham
Tessa Ham Money 18 dec 2020

Independent woman – Waarom je als vrouw financieel onafhankelijk zou moeten zijn

Zorg dat je altijd je eigen boontjes kunt doppen, drukte mijn oma me vroeger op het hart. Haar eigen moeder scheidde namelijk van haar vader toen ze een kind was, in een tijd waarin dat lang niet zo normaal was als nu. Zo leerden mijn oma en overgrootoma hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te kunnen zijn.

Een les die ze mij later leerden en ik nu weer aan jou probeer mee te geven.

Niet redden zonder hulp van partner

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je later van je partner gaat scheiden, maar toch liegen de cijfers er niet om. 1 op de 3 huwelijken strandt en maar 60 procent van de vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk. Dat houdt in dat 40 procent het zonder financiële hulp van hun partner of de overheid niet zou redden. Dit komt vaak omdat de vrouw in Nederland nog steeds de primaire verzorger is voor de kinderen en zij vaak minder gaat werken als er kinderen op het toneel verschijnen.

Begrijp ons niet verkeerd: er is niets mis met minder werken om voor je kinderen te zorgen of een andere droom te verwezenlijken, als je maar serieus over al je opties hebt nagedacht én het gesprek thuis bent aangegaan. Het probleem is dat we vaak nog niet weten wat al onze opties zijn.

Daarom is het goed om er tóch als vrouw nu al in te duiken. Zelfs als een bruiloft of kinderen nog niet eens op de planning staan binnenkort. ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, en daarbij geldt: hoe eerder je met die voorbereiding begint, hoe beter.

Financieel onafhankelijk worden en blijven

Vind je sparen maar lastig? Durf je eigenlijk aan het einde van de maand niet op je bankrekening te kijken? Dan is de eerste stap om aan je relatie met geld te werken. Dat doe je onder andere door:

  • Vaker op je bankrekening te kijken (niet alleen wanneer het geld bijna op is).
  • Lol te krijgen in het sparen door te besparen op je vaste lasten (en niet de leuke dingen in het leven) en de uitdaging van een spaarchallenge aan te gaan. Tip: zelfs budgetteren kun je leuker maken door money dates met jezelf en een goed glas wijn in te plannen.
  • Boeken te lezen over geld en financiën (bijvoorbeeld: ‘You’re A Badass at making Money‘, ‘Think and Grow Rich‘ en ‘Rich Dad Poor Dad‘)
  • Je money mindset te veranderen. In andere woorden: geld te gaan zien als een middel om je doelen te bereiken, in plaats van iets negatiefs, waar een schaarste van is.

Als je er eenmaal van overtuigd bent dat het helemaal oké is om veel te willen verdienen, kun je je gaan oriënteren op de opties die je hebt. Meer verdienen kan namelijk op verschillende manieren, en je moet goed onderzoeken welke manier het beste bij je past:

Door deze twee stappen zal je een eigen vermogen gaan opbouwen. Op deze manier blijf je altijd financieel onafhankelijk en blijf je je eigen boontjes kunnen doppen. Oók als je later besluit minder te gaan werken door eventuele kinderen of een andere droom.

Lees ook: Dit sparen Nederlanders gemiddeld per leeftijdscategorie

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Independent woman – Waarom je als vrouw financieel onafhankelijk zou moeten zijn
Sluiten