Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Entertainment 9 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

5x inspirerende en feministische artiesten die opkomen voor vrouwenrechten

Het is geen geheim dat we in 2019 nog altijd in een wereld leven waarin vrouwen niet overal evenveel rechten hebben als mannen. Gelukkig zijn er ontzettend veel feministen die zich hard maken voor vrouwenrechten. Ook door middel van muziek wordt hier veel aandacht aan gegeven en deze artiesten zijn daar voorbeelden van.

Als je een grote groep mensen bereikt, waarom zou je je stem dan niet inzetten voor een goed doel? Als het aan ons ligt, luisteren meer mensen naar de volgende feministisch zangeressen.

Vrouwenrechten binnen de muziek-industrie

Het is helaas nog steeds een feit dat er enorm veel ongelijkheid is binnen de muziek-industrie. Het is een door mannen gerunde industrie en vrouwelijke artiesten worden nog altijd aanzienlijk minder geboekt en betaald. Er zijn wel steeds meer festivals die ervoor zorgen dat de line-up meer 50/50 wordt, maar er is nog een hele hoop te bereiken.

Er zijn gelukkig veel artiesten die opkomen voor vrouwenrechten en dan hebben we het over gelijkheid binnen de muziek-industrie, maar ook in het algemeen. Dit zijn onze favoriete feministische artiesten.

1. Janelle Monáe

Afgelopen weekend vond de zesde editie van het muziekfestival Down The Rabbit Hole plaats en NSMBL was hier aanwezig. Onder andere Janelle Monáe trad hier op en ze gaf een mega show weg vol pop, funk en soul. Naast dat de show er gelikt uitzag en deze vrouw een dijk van een stem heeft, heeft ze ook een belangrijk statement.

Haar excentrieke show stond namelijk volledig in het teken van emancipatie en vechten voor je rechten. Ze spreekt tijdens haar shows uitgebreid over de LGBTQIAP-gemeenschap en dat iedereen dezelfde rechten moet krijgen. Zelf is ze trots om zichzelf een queer artiest te zijn. Als kers op de taart schreeuwde Janelle tijdens haar show nog even dat Trump moet worden afgezet. Yes girl, yes.

2. Lizzo

De carrière van zangeres Lizzo zit zonder twijfel in de lift. Ineens was ze daar om de wereld omver te blazen met haar empowering muziek. De definitie van een bad b***h, als je het ons vraagt. De zangeres vindt body positivity enorm belangrijk en de nadruk ligt hier dan ook op in haar muziek.

Maar naast body positivity, is Lizzo ook bezig met feminisme en vrouwengelijkheid. Ze zegt” “I think that the wave of feminism right now that’s overtly sexual and in your face I think is just the response to where we were. Like, I’m going to wear a suit and I’m going to boss up on you. … You-can’t-tell-me-what-to-do type vibes, and [I’m] like, “No, I’m gonna tell you what to do!””

3. Miley Cyrus

Vorige week schreven we al over de nieuwe muziekvideo van Miley Cyrus. De zangeres heeft namelijk een nieuw feministisch nummer uitgebracht met een fantastische video. Die video bevat ook een belangrijk politiek statement over gelijkheid.

Logisch ook, want Miley ziet zichzelf als een van de grootste feministen ter wereld. In een interview met BBC Radio vertelt ze: “I tell women not to be scared of anything. There’s absolutely no contradiction at all between being a feminist and taking your clothes off and being comfortable about displaying your sexuality.” Wij vinden het supertof dat Miley haar enorme bereik gebruikt voor een belangrijk onderwerp als deze.

4. Beyoncé

Natuurlijk mag Beyoncé absoluut niet ontbreken in het lijstje van feministische artiesten. Ze is misschien wel de meest bekende feministische muzikant op dit moment. Voor The Shriver Report schreef ze ooit het volgende: “Humanity requires both men and women, and we are equally important and need one another. So why are we viewed as less than equal? These old attitudes are drilled into us from the very beginning. We have to teach our boys the rules of equality and respect, so that as they grow up, gender equality becomes a natural way of life. And we have to teach our girls that they can reach as high as humanly possible.”

Naast dat Queen B onderdeel is van verschillende organisaties die vechten voor vrouwenrechten, komt het onderwerp ook geregeld terug in haar nummers. Vrouwengelijkheid, women empowerment en self-love zijn een terugkerend onderwerp in haar muziek.

5. Lorde

Ook zangeres Lorde is een feministische artiest die strijd voor gendergelijkheid. Haar songteksten zijn vaak empowering en herkenbaar. De echte naam van de zangeres is Ella Yelich-O’Connor en er zit zeker weten een diepere betekenis achter haar artiestennaam. Ze koos namelijk voor Lorde om haar “obsessie” met het idee van aristocratie en elite. Ze voegde een ‘e’ toe aan Lord om het woord vrouwelijk te maken.

In een interview met Teen Vogue vertelde de zangers: “[Feminism] is about all the women who may not have the opportunities that I have, all the privileges that I have. Feminism, to me, is about trying to fight for better conditions and better treatment of all women, whether that be trans women, or women of color, or…women in professions that don’t get a lot of respect.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5x inspirerende en feministische artiesten die opkomen voor vrouwenrechten
Sluiten