Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 19 mrt 2020

5 redenen waarom het zo belangrijk is dat er vrouwen aan de top zijn

Er zijn meer Nederlandse ceo’s die Peter heten dan alle vrouwelijke ceo’s in Nederland bij elkaar. Dat lees je goed: van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft minder dan vijf procent een vrouw als ceo. De rest van de besturen doet het met vijftien procent niet veel beter… En dat terwijl het zo belangrijk is dat er wél vrouwen aan de top zijn.

Niet alleen voor de samenleving (vrouwen moeten namelijk evenveel kans maken op een bestuursfunctie als mannen), maar ook voor het bedrijf zelf.

Meer luisteren

In een interview met Topvrouwen vertellen topmannen van bedrijven waar het wel is gelukt om vrouwelijke bestuurders aan te stellen, hoe de vrouwen het bedrijf hebben veranderd. Waar eerst discussies voelde als een ‘wedstrijdje’, wordt er meer naar elkaar geluisterd en worden elkaars antwoorden gerespecteerd.

Andere perspectieven

Een diverser team is ook beter omdat er andere unieke skills, perspectieven en waarden worden aangedragen tijdens discussies. Dat betekent: meer kwaliteit in de besluitvorming.Jack Ma, oprichter van webwinkel Alibaba, legde het mooi uit: “Als je een bedrijf groter wil maken, heb je mannen nodig. Als je het beter wil maken, heb je vrouwen nodig. Wil je een bedrijf op z’n best maken? Dan heb je allebei nodig.”

Diversiteit in de top zorgt ervoor dat de mannen en de vrouwen hun eigen unieke waardes in de mix kunnen gooien, wat uiteindelijk zorgt voor een beter functionerend bedrijf.

Beter voor het milieu

We zeiden het net al: vrouwen brengen andere waardes en perspectieven met zich mee. Zo zijn vrouwen vaak meer empathisch en zorgzamer, en vinden ze duurzaamheid belangrijker. Dat laatste zorgt er bijvoorbeeld voor dat bedrijven met meer vrouwen in topfuncties zich vaker houden aan de milieuwetgeving en zich bewuster zijn van het beschermen van het milieu.

Bedrijven zijn innovatiever

Om de concurrentie voor te blijven, moeten bedrijven blijven innoveren. Een manier om dat te doen, is het binnenhalen van vrouwen en andere diversiteit binnen het bedrijf, blijkt uit onderzoek. Daaruit bleek dat teams met meer vrouwen meer radicale succesvolle vernieuwing teweeg brengen.

Meer winst

Wanneer de genderdiversiteit in het topmanagement stijgt van nul naar dertig procent, blijkt dat te zorgen voor een verbetering van de winstgevendheid van vijftien procent. Daarnaast wijst onderzoek uit dat bedrijven met een divers bestuur beter presteren in zware en moeilijke tijden.

Ten slotte geldt natuurlijk ook dat meer diversiteit een grote winst is voor de samenleving. If you can see it, you can be it. Hoe meer vrouwen op topposities er zijn, hoe meer meisjes van kleins af aan meekrijgen dat het heel normaal is om zo’n rol te ambiëren. Bedrijven die nu al veel topvrouwen hebben, merken ook dat er meer getalenteerde vrouwen solliciteren op hoge functies.

Lees ook: Waarom vrouwen elkaar moeten supporten – boss ladies geven advies

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 redenen waarom het zo belangrijk is dat er vrouwen aan de top zijn
Sluiten