Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 17 apr 2020

7 vrouwen vertellen hoeveel studieschuld ze hebben (en hoe ze dat ervaren)

Eerlijk is eerlijk, soms is het best fijn om wat vergelijkingsmateriaal te hebben. Helemaal als het gaat om geldzaken. Want is de hoogte van jouw studieschuld wel ‘normaal’? En hoe kun je dat hoge bedrag ooit gaan afbetalen? No worries: veel mensen have been there.

Wij vroegen namelijk zeven vrouwen of ze het bedrag van hun studieschuld én hun ervaring willen delen.

Een studieschuld hebben

Om je collegegeld, boekengeld, eventuele reiskosten en misschien wel huur voor een studentenkamer te kunnen betalen is het mogelijk om geld te lenen bij DUO. Om dit alles te kunnen bekostigen heb je recht op studiefinanciering.

Wel hangt het ervan af of je in het oude of nieuwe stelsel valt. In het oude stelsel – als je voor september 2015 bent gaan studeren – kreeg je dit als het ware cadeau. In het nieuwe stelsel is het een lening en telt het dus op bij je studieschuld. Toen we deze zeven vrouwen vroegen naar hun studieschuld hebben we daar uiteraard rekening mee gehouden.

1. Rachelle

Leeftijd: 23
Hoogte studieschuld: €14.470
Hoe lang over studie gedaan: 4,5 jaar
Oud of nieuw stelsel: oud stelsel
Aan het aflossen sinds:
Aflosbedrag:
Woonsituatie tijdens studietijd: 3 jaar van de studietijd uitwonend

“Ik was vrij jong (zestien) toen ik begon aan mijn HBO-studie. Ik koos voor een Hogeschool in de dichtsbijzijnde stad, waar ik met de trein naar toe kon reizen. Omdat ik nog in het oude stelsel viel, kreeg ik een ov-vergoeding en basisbeurs. Mijn ouders hebben mijn studie (en al het schoolmateriaal) voor me betaald. Na het eerste jaar van mijn studie ben ik op kamers gegaan.

Toen ik eenmaal ontdekte dat ik geld kon bijlenen bij ome Duo met maar één klik op de knop, heb ik daar wel van geprofiteerd. Zo kon ik – ik zeg het maar eerlijk – naast het huren van mijn studentenkamer, ook af en toe een feestje pakken en kleding kopen. Het is niet zo dat ik geen bijbaantjes had, ik heb eigenlijk altijd wel gewerkt. Dat zorgde natuurlijk voor een extra zakcentje, maar uiteindelijk heb ik best een lange tijd maximaal geleend.

Eigenlijk heb ik er geen spijt van. Ik heb alles kunnen doen wat ik wilde doen – van een extra minor in het buitenland tot de upgrade maken naar een grotere studentenkamer. Bovendien heb ik me altijd goed gerealiseerd dat er ook een moment zou komen dat ik mijn studieschuld moest gaan aflossen. Wél pas op een moment wanneer ik een grotemensenbaan had en het zou kunnen betalen. Dat moment is bijna aangebroken. Eind dit jaar moet ik beginnen met aflossen, en ik ben er eigenlijk wel klaar voor.”

2. Romee

Leeftijd: 25
Hoogte studieschuld: €15.670
Hoe lang over studie gedaan: 4 jaar
Oud of nieuw stelsel: oud stelsel
Aan het aflossen sinds: 1 januari 2020
Aflosbedrag: €80
Woonsituatie tijdens studietijd: tijdens twee stageperiodes uitwonend, de rest van de studietijd thuiswonend

“Ik heb mijn collegegeld en studieboeken zelf moeten betalen, dus dat was wel een reden voor me om extra bij te gaan lenen bij DUO. Toen ik ook nog eens uit huis ging vanwege stages in het binnen- en buitenland, heb ik maximaal geleend.

Het feit dat je nooit meer zo goedkoop kan lenen, was iets wat me over de streep trok. Ik ben nu begin dit jaar begonnen met aflossen, en het is echt prima te doen. Het aflosbedrag wordt berekend door DUO aan de hand van je inkomen, dus je betaalt nooit meer dan je kan.”

3. Zoë

Leeftijd: 25
Hoogte studieschuld: €0
Hoe lang over studie gedaan: 4 jaar
Oud of nieuw stelsel: Oud stelsel
Woonsituatie tijdens studietijd: Uitwonend, ook deels in het buitenland

“Ik zat in de gelukkige positie dat mijn ouders mijn studie en studiemateriaal betaalden. Daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor. Voordat ik ging studeren had ik zelf al veel gespaard. De eerste keer ben ik voor mijn VWO-examen gezakt en moest ik drie vakken overdoen. Daardoor heb ik veel kunnen werken en sparen.

Tijdens mijn studie heb ik ook altijd veel baantjes gehad, wat af en toe zorgde voor wat extra geld. Mijn stage in het buitenland tijdens de studie kon ik dan ook grotendeels van mijn gespaarde geld betalen. Ik kreeg ook een stagevergoeding, dat hielp ook mee. Ik heb destijds wel overwogen om wat bij te gaan lenen, maar ben achteraf blij dat ik dat niet heb gedaan. Ik hoef me daar nu nooit meer zorgen over te maken.

Het scheelt ook dat ik nooit echt veel uit heb gegeven. Ik kocht nooit nieuwe kleding of elektronica (goed voor je portemonnee én het milieu). Ik ging vooral naar feestjes van mijn studievereniging waar het bier óf gratis óf heel goedkoop was. Verder was mijn huur ook erg laag. Good to know: mijn spaarrekening was na afstuderen overigens wel echt bijna leeg, maar ik zou er achteraf nog steeds niet voor gekozen hebben om te lenen. Dan zou ik liever een steady baantje hebben gezocht, die ook nog wat aansloot bij mijn studie. Dat zou ook voor mijn verdere carrière een boost zijn geweest.”

4. Esmee

Leeftijd: 23
Hoogte studieschuld: €32.300
Hoe lang over studie gedaan: 4,5 jaar
Oud of nieuw stelsel: 1 jaar binnen het oude stelsel, 3 jaar binnen het nieuwe stelsel
Aan het aflossen sinds:
Aflosbedrag:
Woonsituatie tijdens studietijd: 3,5 jaar van de studietijd uitwonend

“Toen ik zeventien was, begon ik met mijn Bachelor aan de UvA. Het eerste jaar ben ik thuis blijven wonen en reisde ik met de trein heen en weer. Na een jaar ben ik op zoek gegaan naar een kamer in Amsterdam. Dat was natuurlijk niet goedkoop en daarom ben ik toen gaan lenen bij DUO.

Mijn ouders hebben mijn studie en het schoolmateriaal betaald, dus daar had ik verder geen kosten aan. Ik had wel een bijbaan naast mijn studie, maar vond het ook fijn om af en toe geld over te hebben voor de leukere dingen in het leven. Ik leende dus voornamelijk voor mijn huur en gebruikte mijn verdiende geld voor kleding, uitgaan en reizen.

Ik heb geen spijt van het lenen, mijn aflosperiode is nog niet gestart maar ik heb al een fulltime job, dus kan het gewoon terugbetalen aan de hand van mijn inkomen.”

5. Robin

Leeftijd: 23
Hoogte studieschuld: €17.000
Hoe lang over studie gedaan: 5,5 jaar
Oud of nieuw stelsel: oud stelsel
Woonsituatie tijdens studietijd: tijdens de studie op kamers gegaan

“Ik begon op mijn vijftiende aan het MBO. Ik was totaal niet bezig met DUO en het feit dat een studie flink wat geld kost. Pas tijdens mijn derde MBO-studie (ja echt, heb drie MBO-studies gedaan), kwam ik erachter dat het collegegeld niet zomaar ergens vandaan kwam waaien.

De eerste twee (niet afgemaakte) studies hebben mijn ouders betaald, maar ze besloten de derde niet meer te financieren. Dat vind ik heel begrijpelijk. Op dat moment was ik net achttien geworden en dat leek me de perfecte timing om op kamers te gaan. Daar stond ik dan, in mijn kamer van zestien vierkante meter met een vriezer vol pizza’s en een bankrekening waar acht euro op stond. Tijd om extra geld te gaan lenen.

Ik heb die tijd de studiefinanciering en extra lening gezien als inkomen. Mijn studie zat best er weg en ik had doordeweeks geen tijd voor een bijbaantje (achteraf gezien had ik dat misschien wel, maar destijds klonk ‘geen tijd’ als een goede reden). Mijn vader betaalde mijn huur, dus ik kon er prima van leven.

Achteraf gezien ben ik niet altijd even verstandig met mijn geld omgegaan. Waarschijnlijk had ik prima een bijbaantje kunnen nemen, zodat ik wat minder geld hoefde te lenen. Aan de andere kant had ik dan misschien ook de leuke momenten gemist waar ik nu wel de tijd voor heb gehad. Toch zou mijn tip zijn om een bijbaantje te nemen als je de tijd en ruimte hebt.”

6. Elsa

Leeftijd: 23
Hoogte studieschuld: €2.400
Hoe lang over studie gedaan: 5 jaar
Oud of nieuw stelsel: oud stelsel
Aan het aflossen sinds:
Aflosbedrag:
Woonsituatie tijdens studietijd: 2 jaar van mijn studietijd uitwonend

“Ik heb in het eerste halfjaar van mijn studie geen studiefinanciering aangevraagd. Ik hoefde mijn studie en studiemateriaal niet zelf te betalen en ik woonde thuis in die periode. Dat was dan ook de reden dat het aanvragen van studiefinanciering niet per se nodig was. Na een halfjaar bedacht ik me dat dat toch wel slim was (hallo gratis reizen met het OV).

Toen ik mijn basisbeurs eenmaal had aangevraagd, heb ik daar tot het laatste halfjaar van mijn studie genoeg aan gehad zonder bij te lenen. Ik heb altijd veel gewerkt tijdens mijn studie, dus extra bijlenen heb ik gelukkig nooit hoeven te doen.

In het derde jaar van mijn studie heb ik een huis gekocht. Dit kon ik goed financieren met mijn basisbeurs en mijn inkomen van de bijbaantjes die ik had. Toen ik in het laatste halfjaar van mijn studie geen basisbeurs meer ontving, heb ik wel extra bijgeleend.

Mijn uiteindelijke studieschuld is heel weinig. Als ik even flink spaar kan ik dit straks misschien wel in een keer aflossen. Het kan ook zijn dat ik ervoor kies om maandelijks of per kwartaal wat extra af te lossen.”

7. Lisa

Leeftijd: 28
Hoogte studieschuld: €25.000
Hoe lang over studie gedaan: 4,5 jaar
Oud of nieuw stelsel: oud stelsel
Aan het aflossen sinds: 4 jaar
Aflosbedrag: €150
Woonsituatie tijdens studietijd: uitwonend

“Mijn vader zei altijd: “Als je voor een goed doel leent, dan is het achteraf elke cent waard. Met afbetalen komt het goed.” Mijn ouders waren enorm supportive toen ik als achttienjarige verkondigde dat ik in Amsterdam moest en zou studeren en wonen.

Ze wilden juist dat ik op eigen benen ging staan, ook al was ik wat jong, want ze wisten hoe zelfstandig ik daarvan zou worden. Dus ging ik uit huis en leende bij om zo mijn huur te kunnen betalen. Ik heb nooit een cent te veel geleend of meer dan nodig was. Ik had vriendinnen die leenden om te shoppen of op dure skivakanties te gaan, ik leende alleen mijn huur en werkte avonden en weekenden om de ‘leuke dingen’ des levens te kunnen betalen. Maar dat betekende wel: tweedehands shoppen, bij de Aldi boodschappen doen en geen dure vakanties.

Maar ik heb een fantastische studententijd gehad. Juist doordat ik kon lenen en op kamers kon gaan. Ik leerde daardoor volwassen te zijn en mijn eigen keuzes te maken. Met afbetalen komt het zoals mijn vader zei echt wel goed. Je draagt af wat je kan naar ratio van je salaris en je merkt – als je eenmaal een goede baan hebt – niet eens dat je iets aflost.

Ik zie het bedrag dat ik aflos (€150) als een (duur) abonnement ergens op. Dit bedrag wordt automatisch afgeschreven, waardoor ik het eigenlijk niet merk. Tip: ik houd ook altijd met salarisonderhandeling rekening dat ik meer vraag dan ik wil, vanwege mijn studieschuld die ik elke maand afbetaal. Belangrijk is wel: maak je studie af, ga op zoek naar een goede baan en ga niet lanterfanten. Weet waarvoor je leent, houd dat doel altijd voor ogen.”

Meer weten over het hebben van een studieschuld? Hier lees je alles wat je erover moet weten

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 vrouwen vertellen hoeveel studieschuld ze hebben (en hoe ze dat ervaren)
Sluiten