Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 23 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe Nederland met het vrouwenquotum meer vrouwen naar de top wil krijgen en wij zijn voor

Jarenlang zijn we in Nederland al bezig om de kansen en salarissen van vrouwen op de werkvloer gelijker te maken. De top van Nederlandse bedrijven is behoorlijk uit balans, in het voordeel van de man. Vrouwen mogen ook gaan shinen aan de top van het drukke bedrijfsleven en daarom wil Nederland een vrouwenquotum instellen. Wij zijn voor.

Lange tijd werd binnen de politiek gediscussieerd over het vrouwenquotum en nu lijkt het er echt te komen. De meerderheid van de Tweede Kamer stemt namelijk voor.

Wat is het vrouwenquotum?

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in, zo’n vrouwenquotum? Het idee voor dit quotum is ontstaan als een oplossing voor de verdeeldheid binnen het bedrijfsleven. Het blijkt namelijk in praktijk moeilijker dan verwacht om vrouwen aan te stellen aan de top en ook de maatschappelijke discussie over genderverdeling kan dit niet oplossen.

De politiek heeft daarom besloten dat er een regeling moet komen om vrouwen een eerlijke kans te geven. Deze regeling houdt in dat beursgenoteerde bedrijven verplicht zijn om minimaal dertig procent van de raad van commissarissen uit vrouwen te laten bestaan. De raad voor commissarissen is een raad die toezicht houdt op het bestuur van het bedrijf en die bestaat straks voor minstens dertig procent uit vrouwen.

Is dat wel genoeg?

Ja, wij denken hetzelfde: is dat wel genoeg? En moeten we hier nou zó blij mee zijn? In theorie heeft zo’n raad van commissarissen natuurlijk geen directe invloed op de top van het bedrijf en de bedrijfsvoering. Dat betekent dat er niet direct meer vrouwen zullen worden aangesteld als manager.

De raad van commissarissen geeft advies aan de raad van bestuur, die dan wél weer gaat over het aanstellen van managers binnen het bedrijf. Volgens de politiek zal het aanstellen van meer vrouwen in de raad van commissarissen dus wel degelijk invloed hebben op de raad van bestuur en daarmee op de bedrijfsvoering. Een domino-effect dus.

Gelijke kansen

Toch hebben we zo onze twijfels. Krijgen wij door dat domino-effect wel écht gelijke kansen? Waarom is het vrouwenquotum niet op vijftig maar dertig procent gezet? Dat klinkt niet logisch en al helemaal niet eerlijk, maar er is wel een reden voor. We are listening.

Sinds 2013 wordt al gestreefd naar een 30/70 verdeling binnen het bedrijfsleven en tot op heden is dat niet gelukt, daarom is het al een behoorlijke uitdaging om echt op die dertig procent te komen. Daarnaast heeft Nederland gekeken naar andere Europese landen die al eerder zo’n vrouwenquotum instelde, zoals Duitsland, Spanje, Frankrijk en Noorwegen.

Niet iedereen is positief

Hoewel uit de resultaten van andere Europese landen blijkt dat het vrouwenquotum wel degelijk werkt om vrouwen naar de top te krijgen, is niet iedereen positief over het quotum. Veel mensen vinden dat er bij een selectieproces gekeken moet worden naar kwaliteiten en niet naar geslacht. Een logische gedachtengang, maar als er bij het selectieproces vooral naar geslacht wordt gekeken is het vrouwenquotum een goede stok achter de deur.

Het vrouwenquotum is dus een duwtje in de goede richting voor Nederland. In Zweden en Denemarken gingen ze zelfs een stapje verder door goedkopere kinderopvang en langer vaderschapsverlof aan te bieden. Wat blijkt? Zij staan in de top tien van landen met de meeste vrouwen aan de top. Who run the world? Girls.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is hoe Nederland met het vrouwenquotum meer vrouwen naar de top wil krijgen en wij zijn voor
Sluiten