Redactie
Redactie Beleggen 10 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom beleggen voor vrouwen nóg belangrijker is

Wist je dat vrouwen in de praktijk bijna een 50 procent lager pensioen hebben dan mannen? Dat zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortman. Dat scheelt tot wel €10.000 bruto per jaar wat ruim €800 per maand is. Nu zijn financiën niet echt een sexy onderwerp om het over te hebben, maar belangrijk is het wel.

Wij interviewden daarom Puck Landewé van het financiële platform ELFIN hoe vrouwen dit kunnen ondervangen. Zij geeft aan dat beleggen voor vrouwen juist erg interessant is.

Wat is beleggen?

‘’Beleggen is toekomstig financieel gewin. Dat doe je niet in een avondje zoals in het casino. Het betekent dat je wilt vermijden dat je geld verliest of minder waard wordt. Hoe meer risico je neemt, hoe waarschijnlijker de kans is dat je geld minder waard wordt. Daarom is het aan te raden om een beleggingsstrategie te kiezen die bij jou past,’’ vertelt Puck.

Er is veel keuze in de wereld van beleggen. Zo kan je op de beurs beleggen, in fondsen, vastgoed, crypto of goud. Wat past het best bij jouw situatie en financiële plan? Het ligt echt aan je doel hoe je gaat beleggen. Het opmaken van een beleggingsstrategie is het meeste werk. Maar he, investing is a marathon, not a sprint.

Puck: ‘’Veel mensen gaan mee in een hype en gaan dan bijvoorbeeld in crypto beleggen, doen dat drie keer en dan stoppen ze ermee. Beleggen moet je consistent blijven doen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld iedere maand €100 inlegt.’’

Hoe begin je met beleggen?

Een van de belangrijkste regels in beleggen is: spreiding. Je wilt niet op één paard wedden. Spreiden betekent dat je diverse beleggingen hebt. Als de aandelenkoers naar beneden gaat en vastgoed gaat omhoog, dan blijf je op een soort gemiddelde. Spreiding in tijd is ook belangrijk.

Elke maand beleggen is daarom erg slim. Dan kun je op lange termijn een goeie, flinke pot gaan opbouwen. ‘’Voor beginners is elke maand steady een paar honderd euro in een beleggingsfonds stoppen, een goede keus,’’ aldus Puck.

Ook wil je voorkomen dat je tussentijds geld moet opnemen. ‘’Als je vorig jaar bijvoorbeeld veel geld hebt belegd en het nu ineens weer nodig hebt nu de koersen laag staan, ben je het bokje. Er is nog nooit een recessie geweest die langer heeft geduurd dan 10 jaar. Geef het maximaal 10 jaar en de koersen herstellen zich weer, dat is de gedachte achter 10 jaar lange termijn investeren.,’ vertelt Puck.

Heb je geld echt eerder nodig bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen of een studie wilt doen? Dan kan je beter gaan sparen.

Het gevaar volgens Puck is om continue de koersen in de gaten te houden. ‘’Laat je niet gek maken. Het grootste gevaar van beleggen is emotie. Op het moment dat je ziet dat de koersen naar beneden gaan, raak je misschien in paniek. Maar als je nu gaat verkopen, maak je sowieso verlies. De koers herstelt zich wel weer.’’

Puck geeft nog een belangrijke tip voor vrouwen: ‘’Vrouwen zijn veelal onzeker over hun kennisniveau en ze denken dat ze alles moeten weten. Als je de basis begrijpt, heb je de belangrijkste beleggingsregels. Ga bijvoorbeeld eerst eens proberen te beleggen met €10 per maand. Ga wennen aan een beleggingsapp en doe een paar keer een transactie. Dan snap je het platform en voelt het minder heftig om grotere beleggingen te doen.’’

Meer weten over beleggen? Volg Thisiselfin op Instagram voor meer tips.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.