Waarom hebben we dit nooit op school geleerd? Zo werkt een pensioen

Op school hebben we wel geleerd over de stelling van Pythagoras en fotosynthese, maar voor ons gevoel hebben we te weinig geleerd over zaken die we écht gaan tegenkomen in ons leven. Waarom hebben we bijvoorbeeld nooit geleerd hoe een pensioen werkt?

Hoe werkt een pensioen?

Je hoeft je geen idioot te voelen als je niet zeker bent van hoe je je pensioen nou eigenlijk opbouwt, of als je je daar nog niet echt mee bezig hebt gehouden. Een groot deel van de mensen in Nederland zet nog geen geld weg voor hun ‘oude dag’. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, want laten we wel wezen: aan een pensioen zijn we (gelukkig) nog lang niet toe. Toch is het wel belangrijk je hier nu al een beetje mee bezig te houden. Wil je weten hoeveel je straks nodig hebt voor je pensioen, doe dan de check

Reken Maar

We snappen dat het kan voelen als nogal een onderneming om nu al uit te moeten zoeken hoe je zelf een beetje kan bijdragen aan je pensioen. Daarom maakte Rabobank een handige YouTubeserie, waarin alles haarfijn wordt uitgelegd voor mensen zoals wij, die er stiekem helemaal niets van snappen. Een vermakelijke cursus zelfredzaamheid in de nieuwe serie Reken Maar met Sol Wortelboer en Shelly Sterk.

In deze eerste aflevering verdiepen Sol en Shelly zich in het pensioen. Ze volgen gepensioneerden, ze vragen mensen op straat of zíj weleens hebben stilgestaan bij hun pensioen en ze geven je enkele handige tips.

Financiële zekerheid

Financiële zekerheid in de toekomst is een punt waar veel mensen zich wel zorgen over maken, maar verder weinig aan doen. Volgens onderzoek van Nibud denkt bijna 70% van de mensen weleens na over hoe hun financiële plaatje eruit zal zien als ze ouder zijn. Een van de meest voorkomende zorgposten is of er nog wel genoeg geld overblijft na het pensioen. Dat is zonde, want al met een paar kleine aanpassingen kun je jezelf een hoop kopzorgen besparen.

In samenwerking met Rabobank

Reageer op artikel:
Waarom hebben we dit nooit op school geleerd? Zo werkt een pensioen
Sluiten