Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 19 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

10 redenen waarom je als vrouw absoluut een keer alleen moet reizen

Je zou denken dat het wellicht niet voor iedereen is weggelegd, maar in werkelijkheid is dit het beste wat je ooit voor jezelf kunt doen: in je eentje reizen. Je komt hierdoor tot zoveel goede en verrassende inzichten.

1. Je leert onafhankelijke keuzes te maken

De eerste stap van het plannen van een reis die je alleen gaat maken is al een belangrijke. Jij neemt namelijk de beslissing, zonder afhankelijk te zijn van de zin, tijd en het budget van bijvoorbeeld je vriend of beste vriendin. Bovendien kies je zelf de plek van bestemming uit. Omdat jij daar heen wilt.

2. Het maakt je veerkrachtig

Gemiste treinreizen, gecancelde vluchten of andere gewijzigde plannen maakt een solo-reiziger extreem zelfstandig en stressbestendig. Je laat je bovendien niet opfokken door een chagrijnige of nerveuze mede-reiziger. Dergelijke ervaringen zorgen er ook voor dat je thuis wat vaker je schouders kan ophalen als iets niet helemaal loopt zoals gepland.

3. Het haalt je creativiteit naar boven

Doordat je minder snel bent afgeleid door reisgezelschap krijg je de kans om de omgeving beter in je op te nemen en de cultuur op te snuiven. Hierdoor krijg je meer oog voor detail en kom je misschien op andere ideeën om bijvoorbeeld foto’s te maken. Daarnaast zijn er genoeg situaties waarin jij zelf tot een oplossing moet komen want geen vriend of vriendin kan op dat moment met je meedenken.

4. Je wordt beter in onderhandelen

In het buitenland is vaak een heleboel te koop, tegen een prijs waar over gepraat kan worden. Omdat je alleen bent is het vaak mogelijk om tegen een lage prijs last minute een slaapplek of busrit te regelen. En dit zou thuis ook nog wel eens van pas kunnen komen als je voor je eigen belangen moet opkomen.

5. Je leert je zwakke en je sterke punten kennen

Normaal gesproken breng je je dagen door in een comfortabele bubbel van werk dat je al langer doet, mensen die je al eeuwen kent, op een locatie waar je al een miljoen jaar woont. Het is altijd een goede zet om even een weekendje op jezelf te zijn. Al helemaal als dat in een ander land is, buiten je comfortzone. Ineens leer je dat je eigenlijk een introvert bent (of juist niet), dat je je studie helemaal niks vindt, of dat je eigenlijk heel goed ‘vreemde’ situaties kunt inschatten.

6. Je wordt er socialer van

Het is veel verleidelijker en makkelijker om met je beste vriendin op reis te gaan. Want alleen reizen, is dat niet eenzaam? Zeker niet. Zodra jij één voet over de drempel van een hostel zet, is iedereen daar een potentiële nieuwe vriend(in). Iets waar je niet (of minder) open voor staat als je al met iemand reist.

7. Maar je hoeft ook niet per se rekening te houden met anderen

Je staat op wanneer je wilt, eet waar je wilt, ziet waar je zin in hebt, kan vroeg naar bed of juist gaan stappen. Nummer één reden voor ruzie op vakantie is het feit dat je met iedereen rekening moet houden. Jij wilt tot het gaatje zuipen op het strand, terwijl je beste vriendin liever de volgende dag vroeg het museum in duikt en dus eerder naar huis wil. Jij wilt zuinig aandoen met je geld, maar je vriendinnen willen uit eten. Voor je het weet verzeil je van het ene compromis in het andere en is de vakantie waar je al eeuwen naar uitkeek een feest van middelmatigheid. Een verademing dus om een keer in je eentje je eigen plan trekken.

8. Je breidt je netwerk uit met andere solo-reizigers

Niets is zo intens als reisvriendschappen. Je gaat met elkaar om omdat het écht gezellig is, niet omdat je het gevoel hebt te moeten. En naast geweldige herinneringen, heb je de kans ze over de hele wereld op te gaan zoeken. Daarnaast hebben zij net als jij ook zo hun redenen gehad om er alleen op uit te trekken wat hoe dan ook een sterke beslissing is geweest.

9. Je leert dat wat je thuis doet jou niet definieert als persoon

Je merkt ook dat je meer dan alleen onderdeel uitmaakt van een vriendengroep, je werk of een studievereniging. Je bent ook een individu met een eigen mening. In het buitenland leer je noodzakelijkerwijs dat je de baas bent over je eigen leven.

10. Je leert even helemaal los te komen van je thuissituatie

Je bent even helemaal verlost van van de bagage die je thuis hebt, (ex)vriendjes bijvoorbeeld. Op vakantie kan je zelf goed nadenken – zonder daarin beïnvloed te worden – of de relatie waarin je nu zit nog wel werkt of bij jou past.

Reageer op artikel:
10 redenen waarom je als vrouw absoluut een keer alleen moet reizen
Sluiten