Josca
Josca Love & Life 13 feb 2016

Waarom je beter niet meteen een full-time job kunt nemen na je studie

Je zou misschien denken dat het handig is om meteen full-time te gaan werken nadat je afgestudeerd bent om je bankrekening een beetje te kunnen spekken. Dat is niet per se zo’n probleem, maar de volgende punten kunnen je wellicht aan het denken zetten over je beslissing.

1. Je blijft hangen in iets waar je misschien helemaal niet blij mee bent.
Als je wordt aangenomen bij een bedrijf dat je alleen maar hebt gekozen om wat geld te verdienen, kun je later spijt krijgen. Bij een full-time baan werk je minstens vijf dagen in de week. Je wil niet terugblikken op je leven en je realiseren dat je een paar jaren weggegooid hebt, die eigenlijk helemaal niet zoveel voor je betekenden.

2. Je kunt de tijd nemen om erover na te denken wat je nu écht wilt.
Als je niet weet wat je moet doen na je studie, is het logischer om uit te gaan zoeken waar je een groot deel van je leven aan wilt wijden, in plaats van een willekeurige te baan kiezen die toevallig op je pad komt. Je leven ergens aan wijden klinkt dramatisch, maar er zit zeker een grote kern van waarheid in. Bedenk op welke persoonlijke skills je trots bent en welke interesses al je andere interesses overtreffen, zodat je erachter kunt komen wat je wil.

3. Je kunt part-time banen proberen om uit te zoeken wat je wel ligt en wat niet.
Je hóeft niet meteen head first een full-time job binnen te vallen. Het kan ook zijn dat je bepaalde interesses en vaardigheden hebt die je naar jouw idee nog niet genoeg ontwikkeld hebt. Een part-time job op dat gebied is dan een perfecte uitkomst. Hier leer je meer van dan alleen in de boeken te duiken en misschien kom je er juist wel achter dat het niets voor je is. Geen probleem toch? Dan probeer je gewoon iets anders.

4. Je kan je vaardigheden verbeteren.
Nauw samenhangend met het vorige punt: neem de tijd om je vaardigheden te verbeteren zodat je later jouw ultieme dream job kunt uitoefenen. Als je nog niet op het niveau bent van de baan die jij koste wat het kost wil, is het helemaal niet zo erg om even een tijdje aan je skills te werken. Neem je een full-time baan, dan heb je hier veel minder tijd voor.

5. Er is geen betere tijd dan nu.
Als je begin 20 bent, heb je in principe alle tijd om nieuwe dingen uit te proberen en uit te zoeken waar je passie ligt. Het klinkt misschien stom, maar wanneer je later een gezinnetje hebt, rekeningen moet betalen en kinderen moet verzorgen (als je die wil uiteraard), zal zoiets als je passie op de achtergrond kunnen blijven. Zoek uit wat je kan en wat niet nu je nog jong bent. Hier zul je later ook veel meer baat bij hebben. Als je een baan hebt die eigenlijk je hobby is, hoef je geen dag van je leven meer écht te werken, toch?

Reageer op artikel:
Waarom je beter niet meteen een full-time job kunt nemen na je studie
Sluiten