Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Beauty 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je nu écht moet stoppen met het uitknijpen van puistjes en mee-eters

Er is niets vervelender dan een belangrijke dag hebben of een bijzonder evenement op de planning hebben staan en wakker worden met een dikke puist op je gezicht. Het enige wat je op zo’n moment wilt doen is het zo snel mogelijk uitknijpen. Hup, hup, weg ermee! Om deze redenen moet je daar per direct en voor eens en voor altijd mee moet stoppen.

Het is écht niet zo onschuldig als het lijkt.

Spontane puisten-paniek

Stel je voor, je hebt een date. Hebt je outfit al klaarliggen, maar wordt wakker met een gele rakker op je voorhoofd. Shock, horror… Het eerste wat je wilt doen is de (vaak pijnlijke) bult op een vriendelijke manier de weg naar de uitgang wijzen. Even op het puistje knijpen, door de pijn heen bijten en je bent er vanaf. Toch? Ahumm, nee dus. Het uitknijpen van puistjes uitknijpen is om vele redenen funest voor je huid. Mocht dit nog niet duidelijk voor je zijn, lees dan vooral even door.

Zo ontstaan puisten

Puistjes zijn vaak het gevolg van een bacteriële infectie. Deze worden veroorzaakt wanneer de poriën zich vullen met dode huidcellen, oliën, vuil en/of bacteriën. Een onbalans als deze kan veel verschillende oorzaken hebben. Uitdroging, slechte (of gewoon verkeerde) voeding, een wisselend klimaat of hormonale schommelingen. Vooral de hormoonsoort androgeen kan de productie van de talgklier dramatisch doen verhogen. Normaal gezien zorgt een talgklier ervoor dat de “ongewenste” cellen met een rap tempo naar buiten gewerkt worden. Door een te snelle productie van de talgklier kan het dan juist verstoppen, met een puistje als gevolg.

Waarom je een puistje écht niet uit mag knijpen

Het uitknijpen van je eigen puistjes kan een groot aantal problemen veroorzaken. We sommen ze graag even voor je op:

– Grotere kans op littekens
– De kans op pijn op en rondom het bultje wordt juist vergroot
– De puist zal vaak juist groter worden
– Je huid zal een langere tijd nodig hebben voor genezing
– Grotere kans op infectie door bacteriën op je handen én de huid die na het knijpen vaak opengehaald is.

Al deze problemen kunnen in werking worden gezet doordat je op de verkeerde manier op het bultje duwt. Het lijkt misschien alsof je de inhoud van de ontsteking naar buiten duwt, maar zonder dat je het weet kan er juist een groot gedeelte van de inhoud dieper je huid indringen.

Wat moet je dan wel doen?

Let goed op: De enige die jouw puistjes uit mag knijpen is een professionele dermatoloog. Zij zijn ervoor opgeleid om dit op de juiste manier aan te pakken zonder je huid te beschadigen, hebben het juiste gereedschap en weten precies welke voor- en na-behandeling er voor jouw huid nodig is. Zelf kun je er natuurlijk wél voor zorgen dat je huid goed gereinigd, gevoed en gehydrateerd wordt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je jezelf en jouw huid omarmt.

Zo kun je zelf thuis die vervelende puistjes behandelen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.