Fabienne Meijer
Fabienne Meijer Love & Life 31 aug 2017

Waarom je Ross en Rachel de schuld mag geven van je cynische beeld van de liefde

Krijg jij ook nog steeds tranen in je ogen bij het terugdenken aan de laatste Friends-aflevering? En geloof je dan ook in de ‘ware liefde’? Dat laatste waarschijnlijk niet. Recent onderzoek van de Universiteit van Michigan heeft namelijk aangetoond dat fans van sitcoms met romantische subplots minder geneigd zijn om te denken dat er ergens hun romantische wederhelft rondloopt.

Het onderzoek vergeleek fans van romantische films en TV-shows die over liefde gaan, zoals The Bachelor, met fans van sitcoms. Terwijl de romcom-adepts ontzettend overtuigd waren van alle bekende romantische idealen die de onderzoekers hen voorlegden (“When you meet the right person, you will know it almost immediately” en “My true love will be perfect”, bijvoorbeeld), moesten de sitcom-fans er niet aan denken. De onderzoekers menen dat dit komt omdat we onbewust de boodschap van de shows in kwestie overnemen. Bij romantische comedy’s krijgen de tortelduifjes elkaar (bijna) altijd, terwijl bij sitcoms de relaties vaak nogal stroef verlopen. Denk Ross en Rachel, denk Marshall en Lily van HIMYM. Om nog maar niet te spreken over alle wisselende partners die een personage vaak heeft.

Uiteraard betekent dit verband niet dat sitcoms werkelijk de oorzaak zijn van jouw onvermogen te begrijpen waarom je collega nog steeds denkt dat ze gaat trouwen met een Patrick Dempsey look-a-like. Het verklaart ook niet waarom zij op haar beurt niet snapt waarom jij de zevende hemel maar niet lijkt te bereiken. Maar als je je afvraagt waarom je steeds weer in je eentje hele seizoenen van Friends erdoorheen blijft jagen, dan weet je nu misschien wat de reden is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je Ross en Rachel de schuld mag geven van je cynische beeld van de liefde
Sluiten