Josca
Josca Love & Life 17 mrt 2018

Waarom krijgen we kippenvel van films en muziek?

Kippenvel krijgen we vooral wanneer we het koud hebben. Bijna alle zoogdieren op aarde hebben dit en dit is eenvoudig uit te leggen: doordat de haren overeind gaan staan, ben je simpelweg meer beschut tegen de kou. Maar wij mensen hebben er ook nog op een ander moment ‘last van’. Waarom kun je kippenvel krijgen als je een goede film ziet of mooie muziek hoort?

Waarom krijgen we kippenvel?

De Australische Vanessa Hill legt dit eens haarfijn uit in de onderstaande video voor haar YouTube-account ‘BrainCraft‘. Overigens is de wetenschappelijke naam voor kippenvel ‘pilo-erectie’, al raden we je aan dat woord maar niet te gebruiken in het openbaar.

In de basis van elk haartje op bijvoorbeeld je armen, zit een klein spiertje, de zogeheten ‘musculus arrector pili’. Deze spiertjes kun je zelf niet beheersen, maar trekken uit zichzelf aan de haartjes, en dat veroorzaakt kippenvel. De spiertjes, ook wel haaroprichters genoemd, zijn deel van het orthosympathisch zenuwstelsel en dit hangt onder andere samen met je emotionele staat. Dit is precies de reden waarom films, in combinatie met adrenaline die vrij kan komen, zo’n goede trigger zijn voor het verschijnsel.

Bij muziek ligt het ietsje anders: je brein probeert te voorspellen wat er in een liedje gaat komen en als deze voorspelling juist is, komt er dopamine vrij. Ook dit zorgt voor kippenvel; de dopamine zorgt voor een frisse tinteling, waardoor de haaroprichters worden aangewakkerd (net zoals wanneer je het ‘echt’ koud krijgt).

Wanneer beeld en geluid samenkomen tot een spannend of emotioneel moment, bestaat er dubbele stimulatie waardoor de kans op kippenvel ook dubbel zo groot is.

There you have it! In deze video wordt het allemaal nog even stap voor stap uitgelegd, inclusief fragmenten die je waarschijnlijk kippenvel gaan bezorgen.

Waar we ook kippenvel van krijgen? Hoe mooi ons universum kan zijn. Bekijk ook deze beeldschone foto’s van ons sterrenstelsel.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom krijgen we kippenvel van films en muziek?
Sluiten