Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 8 november 2019

Waarom je maar niet over je eerste liefde heen kan komen

Vlinders in je buik en je hart die bonkt sneller als je een berichtje van je lover krijgt; verliefd zijn is superleuk. Maar waarom kunnen we onze eerste liefde maar niet uit ons hoofd zetten wanneer de relatie voorbij is?

Voor het eerst verliefd zijn is een magisch gevoel. Helaas eindigt niet elk sprookje gelukkig. Toch blijft je eerste liefde altijd in je hoofd zitten, en volgens relatie-experts zijn er verschillende redenen waarom je eerste liefde onvergetelijk is.

Je brein en verliefd zijn

Met je eerste liefdesrelatie heb je vaak een hele sterke emotionele connectie. Je wil de hele dag met je lover zijn en je leven draait alleen nog om je partner. Volgens relatie-expert David Benett ontstaan deze  gevoelens  wanneer hormonen voor het eerst door je lijf gieren. Het deel in je hersenen dat over je hormonen gaat is nog niet volledig ontwikkeld. Het hormoon “oxytocine” (het liefdeshormoon) komt dan vrij, wat hetzelfde hormoon is dat bijvoorbeeld ontstaat bij een moeder-dochter relatie.

De meeste mensen worden voor het eerst verliefd in hun puberteit. Het beloningssysteem in je hersenen is in je puberjaren namelijk super gevoelig voor  intense gebeurtenissen zoals voor het eerst verliefd worden en seks hebben. Hierdoor is je eerste liefdeservaring als het ware vastgeplakt in je hersenen en hierdoor onuitwisbaar.

Loslaten is moeilijk

Simpele dingen zoals knuffelen en kusjes geven met je partner betekenen de wereld voor je bij je eerste liefde. Veel “feel good” hormonen komen vrij wanneer je verliefd wordt. Combineer dit met de knuffels en kusjes en je bent de gelukkigste persoon op aarde. Omdat je dit voor het eerst meemaakt, is het ook moeilijker om dit weer los te laten en te vergeten als de relatie eenmaal voorbij is.

Zo’n geweldig gevoel als verliefd zijn is natuurlijk iets wat je wil behouden. Hierdoor zijn we geneigd dit gevoel steeds weer opnieuw op te zoeken. Ook hierom blijven we maar aan onze eerste liefde denken. Maar er zit ook een gevaarlijk randje aan; dit intense gevoel zoek je ook bij de volgende persoon die je ontmoet. Er bestaat dan een kans dat je dit gevoel niet vindt, waardoor je weer terug wil naar je ex.

Nieuwe liefde net zo belangrijk

Toch betekent het niet altijd dat je eerste liefde ook altijd je beste relatie is met de diepste gevoelens. Het kan zelfs zo zijn dat je veel meer gevoelens hebt voor je tweede of derde liefde, maar je blijft altijd terugblikken op de intensiteit die je had met je eerste partner. Van je eerste verkering leer je veel. Om een paar dingen te noemen, leer je hoe het is om door een partner gewild, gewaardeerd en geliefd te worden. Daarnaast leer je hoe je behandeld wil worden door anderen en hoe het (jammer genoeg) voelt om een gebroken hart te hebben. Maar niet getreurd, want dit alles maakt je alleen maar sterker in je volgende relatie. Hier leer je weer nieuwe dingen en aanpassingen op dingen die je al geleerd hebt.

Dat je eerste liefde moeilijk is om ooit te vergeten, betekent gelukkig niet dat dit de enige ware liefde is die je in je leven zal hebben. Kortom: je eerste liefde is een leerzame ervaring die je alleen maar helpt in de toekomst. Tot die tijd leven we bij Ariana Grande’s woorden; “Thank you, next.”

 

 

 

 

 

 

Bustle

Reageer op artikel:
Waarom je maar niet over je eerste liefde heen kan komen
Sluiten