Redactie
Redactie Love & Life 23 mei 2019

Jij gaat vandaag stemmen en dit is waarom

Vandaag heb je het recht om te stemmen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019. En dat ga je doen. Waarom we daar zo stellig in zijn? Scroll maar even verder.

Het is amper voor te stellen dat het actief vrouwenkiesrecht nog maar honderd jaar bestaat. Des te meer reden heb je om vandaag naar de stembus te gaan om te stemmen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019.

Wat zijn de Europese Parlements­­verkiezingen?

Eens in de vijf jaar vinden de Europese Parlements­­verkiezingen plaats. Het is nu de negende keer dat we naar de stembus mogen om onze voorkeur uit te spreken en da’s bijzonder. Mocht je niet weten waarvoor je precies stemt: je stemt voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement.

Waarom is het belangrijk om te stemmen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019?

Zo’n Europees Parlement voelt waarschijnlijk als een ver-van-mijn-bed-show. Toch heeft jouw stem invloed op wat er de komende vijf jaren (en daarna) gaat gebeuren. Hieronder lees je waarom het zo (zo zo zo zo zo) belangrijk is dat jij vandaag dat rode potloodje oppakt en je stem uitbrengt.

1. Je maakt je hard voor de onderwerpen die je belangrijk vindt

De allereerste reden is meteen een belangrijke reden. Je hoeft je niet machteloos op te stellen. Door te stemmen maak je je hard voor de onderwerpen die je belangrijk vindt. Ben je voor of tegen de Nexit? Ben je de Euro liever kwijt of rijk? Heb je een mening over dierproeven? Dit zijn allemaal zaken waarover je vandaag kunt stemmen.

Dit zijn slechts enkele onderwerpen die op de agenda staan. Door te kijken welke partij overeenkomt met jouw mening en visie maak je de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn voor iedereen belangrijk.

2. Je krijgt vrouwen aan de top

Als gevolg van de Brexit krijgt Nederland vanaf heden 29 zetels. Zetels die tot nu toe voornamelijk door mannen bezet worden. Door te stemmen op een vrouw help je mee meer vrouwen aan de top te krijgen.

Stem trouwens niet meteen op de eerste vrouw op de lijst, maar op de vrouw die net wel of net niet een zetel kan krijgen in het Europees Parlement. Check deze site voor meer informatie over stemmen op vrouwen.

3. Je vindt makkelijk de partij die bij je aansluit

Maak je geen zorgen, je hoeft niet op een buitenlandse partij te stemmen waar je nooit van hebt gehoord. Nee, je kunt gewoon op een Nederlandse partij stemmen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken of je wel een partij vindt die bij jouw voorkeuren aansluit. Er zijn online verschillende stemwijzers te vinden, waardoor je binnen enkele minuten weet welke partij jouw belangen behartigt. Hier vind je een stemwijzer.

Bekijk de standpunten van de partijen, dan kom je er zeker uit.

4. Je hebt pas over vijf jaar kans om weer te stemmen

Het is niet alsof je gewoon maar naar de stembus kunt gaan wanneer het jou uitkomt. Juist omdat de Europese Parlementsverkiezingen maar eens per jaar plaatsvinden, is het belangrijk om je stem te laten horen. Anders heb je pas in 2024 weer de kans om naar de stembus te gaan.

5. Je kunt op iemand anders stemmen als je politici niet vertrouwt

Misschien heb je al die tijd een partij gesteund waar je nu helemaal geen vertrouwen meer in hebt. Dat is het fijne aan stemmen: je kunt die partij nu ‘straffen’ door op een andere partij te stemmen.

6. Je stem draagt bij aan het totaal

Een belangrijke reden voor mensen om niet te gaan stemmen is omdat ze denken dat hun stem toch geen verschil maakt. Maar door je samen met andere stemmers achter een bepaalde partij te scharen, heb je wel degelijk effect. Al die stemmen bij elkaar zorgen ervoor dat zij een x-aantal zetels krijgen.

Wie weet krijgen ze zelfs wel meer zetels dan de afgelopen vijf jaar. Dus is je stem doorslaggevend? Niet per se. Doet je stem ertoe? Zeker wel.

7. Stemmen is een voorrecht

Als laatste, maar zeker niet minst belangrijke punt willen we benadrukken dat het een voorrecht is te mogen stemmen. Er zijn landen in de wereld waar dit allesbehalve vanzelfsprekend is, laat staan voor vrouwen. Je kunt vandaag vanaf 07:30 uur tot 21:00 uur stemmen in één van de tienduizend stembureau’s binnen Nederland. Een reden om niet te stemmen bestaat niet.

Beautify

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Jij gaat vandaag stemmen en dit is waarom
Sluiten