Lobke Killaars
Lobke Killaars Love & Life 21 nov 2018

Zweet je snel en veel? Dat kan hieraan liggen

De één zweet meer dan de ander en dat is compleet normaal. Waar sommigen een uur sporten zonder ook maar een druppel te zweten, zit de ander binnen vijf minuten vol nattigheid op het gezicht, de oksels, armen, waar dan ook. Zweet je ook razendsnel wanneer je niet (veel) beweegt? Iets té snel, naar jouw idee? Dit is waar het aan kan liggen.

Waarom je zoveel aan het zweten bent

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij wat meer zweet dan de gemiddelde medemens. Maak jij je echt zorgen of wil je zeker weten wat er aan de hand is, plan dan vooral een trip naar de dokter in. Voor nu: dit is waar het allemaal aan kan liggen.

1. Je bent gestresst

We weten al dat stress ook gevolgen kan hebben voor je fysieke gezondheid, let vooral dus goed op jezelf. Ook zweten kan een gevolg zijn hiervan.

2. Je hebt iets aan je schildklier

Overtollig zweet kan ook te maken hebben met problemen aan je schildklier. Een overactieve schildklier kan zorgen voor een sneller metabolisme, wat op zijn beurt zorgt voor meer zweetsessies.

3. Je ervaart een bijwerking van medicatie

Zweet is geen ongebruikelijke bijwerking van een hoop medicijnen. Zo kunnen psychiatrische medicijnen, medicijnen voor de bloeddruk en een hoop antibiotica zorgen voor een buitensporige hoeveelheid zweet.

4. Je hebt een laag bloedsuikerspiegel

Is je bloedsuikerspiegel laag, dan kan je een koud lichaam en klamme handen krijgen. Maar óók veel zweet. Normaal gesproken kan je hier vrij makkelijk wat aan doen door iets te eten en te drinken, maar als het bloedsuikerspiegel blijft dalen komen er ook meer ‘serieuzere’ symptomen.

5. Je hormonen zijn je aan het fucken

Hormonen, we zijn niet altijd even blij dat ze er zijn. Ze kunnen bijdragen aan het feit dat je meer zweet dan anderen en misschien ook wel meer zweet dan normaal. Zo merken vrouwen (vlak) voor hun menopauze vaak dat ze meer gaan zweten. Zin in.

6. Je hebt een infectie of andere ziekte

Zweet is gewoonlijk totaal geen slecht iets, maar in sommige gevallen kan het wél wat meer betekenen. Wij zijn geen dokters, dus maak jij je zorgen of wil je het zeker weten: bezoek dan vooral iemand die er wél wat vanaf weet.

7. Je hebt last van hyperhidrosis

Zweet je echt abnormaal veel? Zoveel dat het je dagelijkse bezigheden zelfs belemmert? Het kan ook zijn dat je hyperhidrosis hebt, wat meestal wordt vastgesteld door de dokter wanneer er geen andere verklaring gevonden wordt.

Zweet je snel? Met deze tips blijf je droog tijdens de warme zomerdagen

Bustle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zweet je snel en veel? Dat kan hieraan liggen
Sluiten