Madelon Logen
Madelon Logen Love & Life 3 aug 2018

Waarom worden mannen wakker met een erectie?

Iedereen die een man is of weleens naast een man heeft geslapen is bekend met het fenomeen. De ochtenderectie. We vroegen ons af: waarom hebben mannen hier ‘last’ van? En hoe wordt dit veroorzaakt? Na een beetje research vonden we het antwoord.

De ochtenderectie gaat ook wel onder de medische naam ‘nocturnal penile tumescence’. Alle mannen hebben hier in de ochtend last van: vaders, kinderen en zelfs baby’s die nog in de baarmoeder zitten!

Een ‘gewone’ erectie ontstaat als een reactie op de complexe effecten van het zenuwstelsel en endocriene systeem. Wat hiermee bedoeld wordt is het volgende: als de man in seksuele opwinding is, gaat er een seintje naar de hersenen. De hersenen geven hierop een seintje naar de zenuwen die het bloed aanvoeren naar de penis, waarna deze groter wordt en uiteindelijk recht op komt te staan.

Millie Bobby Brown Mind Blown GIF by Converse – Find & Share on GIPHY

Going back to school can be full of emotions. Millie Bobby Brown and Converse are here to help you express all the feels in GIF form.

Hetzelfde mechanisme kan zich ook afspelen zonder erotische prikkels, en zonder dat de man zich ervan bewust is. Deze vorm gebeurt dan ook bij een spontane erectie en bij een nacht- of ochtenderectie.

Dirty Mind Dance GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Dance GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Mannen krijgen meestal meerdere erecties tijdens hun slaap, dit heeft te maken met de REM (Rapid Eye Movement) slaap. Dit is het proces van de hernieuwing en het herstel van de balans van bepaalde hormonen dat zich afspeelt in de hersenen. Eén van deze hormonen remt de erectie, maar wanneer dit hormoon niet wordt aangemaakt wordt de erectie dus niet geremd en verkeert de penis in stijve toestand. Dit verschijnsel gebeurt zo’n vier a vijf keer per nacht!

Aroused Hard Ons GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Funny GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Net voordat de man wakker wordt eindigt vaak de laatste slaapcyclus waarbij de penis rechtop komt te staan. Dat in combinatie met een hoge dosis testosteron in de ochtend en daar heb je ‘m weer, de ochtenderectie.

IFL Science

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom worden mannen wakker met een erectie?
Sluiten