Inga Stoit
Inga Stoit Beauty 21 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wait a minute: kan het drinken van een margarita een huidreactie veroorzaken?

Als je gek bent op een margarita tijdens jouw zonvakantie maar jouw huid je lief is – dan wil je dit echt even zien. Het schijnt namelijk dat je huid kan reageren op het feestelijke drankje.

TikToker en lifestyle-contentmaker @pretty.frowns deelde een video met haar ervaring van een unieke vorm van dermatitis. Hoe kwam zij hier aan? Sad but true: door een margarita te drinken op het strand. Yes, zo zit het dus: een onschuldig uitstapje naar het strand kan resulteren in een aandoening die phytophotodermatitis wordt genoemd (ook wel ‘margarita-brandwond’ genoemd).

@pretty.frowns

& its going to take MONTHS to heal… #phytophotodermatitis

♬ original sound –

Margarita cocktail en een fikse huidreactie

Phytophotodermatitis is een vorm van dermatitis die afkomstig is van planten en licht. In dit geval gaat het om limoensap in combinatie met zonlicht. Een margarita bevat veel limoensap en als je hier met erg zonnig weer veel aan nipt, dan kun je dus als het ware een ‘margarita-brandwond’ rondom je mond veroorzaken. De combinatie van limoensap op de huid en zonlicht kan een vorm van dermatitis veroorzaken.

Deze reactie kan eruit zien als: donkere vlekken, blaarvorming en/of roodheid. Tevens voelt de huid branderig en geïrriteerd aan. Afhankelijk van de ernst van de reactie heeft de een hier meer last van dan de ander. In de video van @pretty.frown zie je overduidelijk dat het om een plek gaat bij haar mond.

Hoe te behandelen

De meeste experts raden aan om de zogenoemde margarita-verbranding te behandelen zoals de verbranding van de huid door de zon. Koude kompressen kunnen de reactie van de huid bijvoorbeeld laten afnemen. En voedende producten voor de huid als: ceramiden en hyaluronzuur kunnen ook helpen. Maar het is dus echt zo dat zo’n plek erg zelfs maanden kan zitten.. Dus weet dat citrus en zonlicht geen goede combinaties zijn. Wie had dat nou ooit gedacht, dat dit zo’n bizar gevaarlijke combinatie voor onze huid zou kunnen zijn… Weet dat dus wanneer je besluit dit koude kikkerlandje te ontvluchten.

Deze overheerlijke snack zorgt ervoor dat je ‘s avonds sneller in slaap valt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.